Președintele Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul pentru numirea lui Daniel-Constantin Horodniceanu în funcţia de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pe o perioadă de 3 ani.
Acum o săptămână, şeful statului a cerut stenograma şedinţei în care a fost intervievat Horodniceanu, candidat la laşefia DIICOT, precum şi documentele prin care CSM i-a dat aviz favorabil.
Ieri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Cotroceni, Iohannis a declarat că "procedura legala a fost respectată".
"Este de datoria mea să mă informez foarte bine înainte de a face o astfel de nominalizare. Am avut o discuţie destul de lungă cu candidatul şi voi lua o decizie în consecinţă", a explicat preşedintele.
Şase procurori au candidat pentru şefia DIICOT. Horodniceanu a primit avizul CSM cu cinci voturi pentru şi două împotrivă pe 4 mai, iar două zile mai târziu propunerea a fost înaintată preşedintelui României de ministrul Justiţiei.
Horodniceanu, care va împlini 41 de ani pe 26 mai, şi-a început activitatea profesională în anul 1998, pe postul de consilier juridic la Consiliul Judeţean Iaşi, unde a stat din august până în decembrie, din luna ianuarie a anului următor intrând pe postul de procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Acesta a stat aproape un an şi jumătate la Fălticeani, trecând apoi prin posturi similare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani şi la Iaşi.
În noiembrie 2005, a devenit procuror al DIICOT - Biroul Teritorial Iaşi, fiind numit şef al acestei instituţii în 2006, pentru trei ani, până în 2009. Atunci, a revenit timp de trei ani pe postul de procuror al Serviciul Teritorial Iaşi al DIICOT, iar din 2012 conduce din nou acest serviciu ca procuror-şef.
În toţi anii de activitate la Ministerul Public, în evaluările periodice, acesta a obţinut calificativul de "foarte bine".
Este specializat, printre altele, în audierea copiilor în procedurile judiciare şi în combaterea şi înţelegerea fenomenului traficului de femei în Europa.