George Maior, fostul șef al SRI, afirmă că nu au existat centre speciale CIA în România

24 Apr 2015
George Maior, fostul șef al SRI, afirmă că nu au existat centre speciale CIA în România
George Maior, fostul sef al SRI, afirma ca nu au existat centre speciale CIA in Romania

George Maior, fostul sef al SRI, afirma ca nu au existat centre CIA in Romania iar recentele declaratii ale fostului presedinte Ion Iliescu considera ca au fost interpretate gresit. El arata ca au existat , intr-adevar,mai multe aprobari ale CSAT in ceea ce priveste cooperarea cu SUA in privinta combaterii terorismului dar in niciun caz pentru centre speciale americane.Aceasta colaborare a pornit de la premisa ca lupta impotriva terorismului este un subiect de interes pentru securitatea ambelor state.
Maior reaminteste ca la vremea aparitiilor acelor suspiciuni privitoare la existenta unor centre de interogare CIA pe teritoriul Romaniei, Parlamentul a infiintat o comisie de ancheta care nu a confirmat existenta acestora. Maior mai spune ca astfel de afirmatii, fara argumente solide, pot creste gradul de risc in Romania in actualul context international.Totodata, mai spune fostul sef al SRI, astfel de afirmatii, nefondate, afecteaza gradul de credibilitate al statului roman.
Trebuie reamintit ca intr-un interviu acordat presei germane, Ion Iliescu a declarat ca in 2002-20003 a aprobat “in principiu” o cerere a SUA pentru o locatie in Romania dar ca detaliile au fost stabilite de Ioan Talpes care, pe atunci, era seful Administratiei Prezidentiale dar si sef al Departamentului prezidential pentru securitatea nationala. Iliescu a declarat ca o asemenea aprobare nu i s-a parut mare lucru, Romania se pregatea atunci sa intre in Nato si era aliata cu SUA. Dar, mai spune fostul presedinte Iliescu, “ daca as fi stiut ce se putea face acolo,raspunsul nu ar fi fost pozitiv.” 

Alte stiri din Politic

Ultima oră