Membrii Comisiei comune pentru Statutul deputatului şi senatorului vor relua dezbaterile asupra Codului de conduită a parlamentarului. În 2013, acest proiect a fost asumat de toţi liderii grupurilor parlamentare, dar de un an zace la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi în Comisia comună pentru regulament.
Iniţiativa de a repune pe tapet acest proiect de lege aparţine deputatului PSD, Florin Iordache. Membrilor conducerii Camerei Deputaţilor le-au fost distribuite acum o săptămănă, pentru informare, reglementările din UE privind codurile de etică şi conduită parlamentară, precum şi Raportul OSCE/ODIHR din 2013 privind standardele etice şi profesionale pentru parlamentari. În acest context, deputatul PSD Florin Iordache a anunţat că a cerut Comisiei pentru Statut să-i transmită proiectul de modificare a Legii 96/2006 privind Codul de conduită, împreună cu toate documentele ataşate de atunci încoace, pentru a putea relua discuţia pe acest proiect, înregistrat la Camera Deputaţilor în noiembrie 2013.
„Ne este utilă această informare. Eu am decis să transmit din nou, prin cabinetul meu, tuturor liderilor grupurilor parlamentare toate aceste seturi de materiale, în aşa fel încât săptămâna viitoare să putem să discutăm asupra Codului de conduită”, a afirmat Iordache, conform stenogramei şedinţei Biroului Permanent al Camerei din 6 mai.
Ţinută decentă, limbaj civilizat
Conform proiectului de lege, în timpul exercitării mandatului, deputaţii şi senatorii au îndatorirea de a acţiona cu competenţă şi corectitudine în exercitarea atribuţiilor şi aducerea la îndeplinire a obligaţiilor ce le revin. Având în vedere că orice mandat imperativ este nul, parlamentarii nu trebuie să încheie nici o înţelegere prin care să condiţioneze votul exprimat în exercitarea mandatului de vreun avantaj financiar. De asemenea, deputaţii şi senatorii vor evita situaţiile susceptibile de a fi asimilate corupţiei.
Codul de conduită impune, totodată, obligaţia de a fi în contact cu cetăţenii şi să manifeste consideraţie faţă de aceştia, de a participa la activităţiler parlamentare din Camera din care fac parte, să aibă o conduită civilizată, de curtoazie, de colegialitate şi să nu aibă atitudini sau să folosească expresii ori cuvinte de natură injurioasă, jignitoare sau ofensatoare, discriminatorii sau calomnioase. Ei trebuie să aibă o ţinută decentă în cadrul şedinţelor şi activităţii parlamentare care să le asigure prestanţa corespunzătoare demnităţii de parlamentar. De altfel, un articol special prevede că deputaţii şi senatorii au obligaţia ca prin acţiunile, atitudinea, ţinuta şi comportamentul lor să nu aducă prejudicii imaginii şi reputaţiei Parlamentului. De asemenea, ei nu trebuie să accepte cadouri sau alte avantaje în exerciţiul funcţiei cu excepţia celor primite cu titlu gratuit în cadrul unor acţiuni de protocol.
Relaţia cu cetăţenii
O altă sarcină a parlamentarilor este de a proteja şi consolida încrederea cetăţenilor, ei fiind obligaţi să informeze cetăţenii despre acţiunile pe care le întreprind şi despre punctele de vedere pe care le susţin în timpul exercitării mandatului lor. Totodată, ei trebuie să informeze sau să faciliteze orice iniţiativă destinată unei mai bune informări a societăţii civile asupra desfăşurării lucrărilor celor două Camere ale Parlamentului. Şi pentru a nu rămâne în urmă, Codul de conduită prevede obligaţia senatorilor şi deputaţilor de a-şi extinde cunoştinţele, abilităţile şi calităţile personale necesare pentru îndeplinirea mandatului de parlamentar, organizând şi, respectiv, participând la programe de instruire.
Conflictul de interese
Codul de conduită prevede obligativitatea parlamentarilor de a depune declaraţii de avere şi interese. „ În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii vor da dovadă de integritate, ca atribut al corectitudinii în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin. În sensul legii există conflict de interese atunci când un parlamentar are un interes personal interzis de prezentul Cod de conduită care ar putea afecta nepermis exercitarea funcţiilor sale. În sensul prezentului alineat nu există un conflict de interese atunci când deputatul sau senatorul beneficiază de un avantaj din faptul că face parte din populaţie ca ansamblu sau dintr-o categorie extinsă de persoane, precum şi din orice categorie socio-profesională”, se arată Codul de conduită. Actul normativ mai prevede că parlamentarii, în exercitarea mandatului, reprezintă interesele persoanelor fizice sau juridice în relaţia cu autorităţile şi instituţiile publice, cu bună credinţă, în condiţiile legii.
Cine dă sancţiunile
Cei care vor urmări respectarea acestui Cod de conduită de către senatori şi deputaţii sunt parlamentarii Comisiilor juridice din cele două Camere. Dacă există suspiciuni de încălcare a Codului de conduită, sarcina de a sesiza Comisia juridică revine preşedintelui Camerei sau Senatului, după caz. Dacă un senator sau un deputat a încălcat Codul de conduită, preşedintele Camerei din care acesta face parte va face un raport prin care propune măsuri de sancţionare. Parlamentarul care a încălcat Codul de conduită va fi audiat pentru a-şi spune punctul de vedere.
Codul de conduită a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, iar Guvernul a transmis că Parlamentul este singurul în măsură să decidă cu privire la acest proiect de lege.