Fostul premier aminteşte că au mai fost atacuri teroriste şi în ultimii 50 de ani, dar acum ISIS încearcă răspândirea unui sentiment de teroare, în cât mai multe locuri din Europa si prin mobilizarea tuturor nemultumiţilor (maghrebieni, islamişti, etc).
În opinia sa, se încearcă realizarea unei „internaţionale a terorismului”, mobilizată într-o cruciadă îndreptată împotriva „necredincioşilor”. Adrian Năstase spune că, într-un fel, s-a declanşat războiul civilizaţiilor, care, după ce a fost în deplasare, acum se desfăşoară acasă.
"Europa a căzut in capcana propriei retorici a drepturilor omului, a „societătii deschise”, utilizate, initial, pentru a pătrunde in zonele autarhice, comuniste. Această retorică produce insă efecte in dublu sens. Valul de refugiati este o dovadă. Sigur, nevoia de „sânge proaspăt” pentru „sângele albastru” european, nevoia de forta de muncă necalificata sau inalt calificată (it, medici) au contat deasemenea. Iluzia multiculturalismului s-a risipit, au apărut resentimente legate de locuri de muncă, de criminalitate si, mai nou, de terorism. Europa, alături de Statele Unite, s-a hrănit din globalizare, din inlăturarea frontierelor pentru a pătrunde pe noi piete de desfacere. Din păcate, pe aceste porti deschise, au intrat nu doar materii prime si forta de muncă ieftină, ci si fundamentalisti, talibani, teroristi. SUA si-au securizat mai bine perimetrul extern, ajutate si de o politică a vizelor mai selectivă, fiind oricum avantajate de conditiile geografice. Europa plăteste pretul pentru toti si pentru toate – si pentru Afganistan si pentru Al-Quaida, pentru Irak si pentru Siria, pentru Orientul Mijlociu.
Iar pretul nu va fi doar in victime ale atacurilor ci si in materie de finantări suplimentare pentru serviciile de informatii, in limitări suplimentare ale drepturilor cetătenesti pentru a controla riscurile teroriste, in intărirea controalelor la frontiere, in cresterea timpului consumat cu verificări la aeroporturi, gări, stadioane etc.
Am vizitat Africa de Sud la inceputul anilor ’90. Mi-a rămas in minte imaginea centrului orasului Johannesburg, unde totul era locuit si dominat de populatia de culoare iar la periferie, in mici domenii inconjurate de ziduri de 3-4 metri inăltime locuia populatia albă. Belgia oferă o imagine similară, cu diferenta că albii plus turistii locuiesc in centrul capitalei. Belgia plateste acum si pretul statutului său de fostă metropolă colonială sau al ambitiei sale de a aduna toate organizatiile europene intr-un singur loc. Atacul de ieri are de aceea si o amprentă simbolică.
Au mai existat valuri de actiuni teroriste in ultimii 50 de ani – deturnările de avioane, din anii ’70, de exemplu. Au mai avut loc actiunile teroriste impotriva turnurilor gemene din SUA, in 2001. Acum se incearcă insă răspândirea de către ISIS a unui sentiment de teroare, in cât mai multe locuri din Europa si prin mobilizarea tuturor nemultumitilor (maghrebieni, islamisti, etc). Se incearcă realizarea unei <internationale>, mobilizată intr-o cruciadă indreptată impotriva <necredinciosilor>.
Intr-un fel, a fost declansat <războiul civilizatiilor>. După ce, o vreme, el a avut loc in deplasare, acum el se desfăsoară „acasă”. Nu stiu dacă cei care au pornit valurile de refugiati s-au decis să le oprească, generând o reactie de respingere pentru acceptarea lor in Europa. Sau poate că doresc tensiuni etnice si religioase cu care Europa să fie ocupată in anii care vin.Imi este tot mai neclar cine are interesul de a declansa haosul in Europa. ISIS fiind doar bratul inarmat.
Oricum, pare cumva un fel de cruciadă cu sens invers", scrie fostul premier pe blog.