Deputatii au respins cererea de reexaminare formulată de fostul presedinte Traian Basescu prin care regimul incompatibilităţilor era modificat. Astfel, a fost adoptat proiectul de lege iniţiat de un grup de deputaţi PSD prin care se dă dreptul primarilor şi şefilor de consilii judeţene să facă parte din asociaţiile de devoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice, fără să mai fie declaraţi incompatibili de ANI.
Legea adoptată de deputaţi vine în întâmpinarea unor cazuri similare cu al preşedintelui Klaus Iohannis care a cerut recent clarificarea regimului incompatibilităţilor. „Este necesar și ca forul legislativ să asigure un cadru legal care să permită o funcționare eficientă a administrației. Lipsa de claritate a legislației, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilitățile, afectează administrația și capacitatea sa de a lucra în serviciul comunității”, a afirmat Iohannis în mesajul adresat la 24 aprilie, cu prilejul Adunării Generale a Asociaţiei Orașelor din România.
Ca primar al Sibiului, în 2013, Iohannis a fost declarat incompatibil de ANI întrucât avea şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009. După doi ani, mai exact la 21 ianuarie 2015, după amînări pe motiv de alegeri prezidenţiale, instanţa supremă i-a dat dreptate lui Iohannis şi a dispus anularea deciziei ANI.
Iniţiatorii proiectului de modificare şi completare a Legii nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice arată că „atâta vreme cât legiuitorul a stabilit că numai primarii şi respectiv preşedinţii consiliilor pot semna actele de constituire ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, este evident că legiuitorul a conferit o obligaţie legală persoanelor care exercită aceste funcţii. În acest context, în practica administrativă s-a apreciat că este legal ca primarii, respectiv preşedinţii consiliilor judeţene să reprezinte unităţile administrativ teritoriale în adunarea generală a asociaţiei şi în consiliul director”.
Totodată, cei şase semnatari ai proiectului de lege – Ioan Axente, Covaci Dorel, Gheorghe Frăticiu, Florin Iordache, Marian Neacşu şi Gheorghe Roman acuză ANI de exces de putere. „Dată fiind inexistenţa unor prevederi exprese, Agenţia Naţională de Integritate a apreciat, în opinia noastră în mod abuziv, cu exces de putere, că funcţiile de primar şi preşedinte al consiliului judeţean sunt incompatibile cu calitatea de reprezentant al comunei, oraşului, municipiului şi judeţelui în adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară. Iată de ce considerăm că se impune ca această situaţie să fie reglementată fără echivoc, stabilindu-se în mod expres faptul că primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene sunt reprezentanţii de drept ai unităţilor administrativ teritoriale în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, calitate pe care o pot delega prin act administrativ”.
Proiectul de lege a fost depus în martie anul trecut, a fost adoptat de cele două Camere, iar în iulie 2014 fostul preşedinte Băsescu a cerut reexaminarea lui pe motiv că ar conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor. A reintrat în procedurile parlamentare în octombrie anul trecut când a şi fost aprobat de Senat, dar fără a ţine cont de obiecţiile lui Băsescu.