În județul Vâlcea și în Bucovina se crede că aluatul făcut pentru pâine nu mai crește și dă îndărăt, când te miri de el și-l deochi. Deochiul, ca și vrăjile, poate face să sece laptele vacii. De asemenea, laptele, când e deocheat, îl poți bate orișicât în putinei, că nu se mai alege untul de el. Când face cineva săpun, e bine să lege un fir roșu la făcălețul cu care mestecă, căci altfel se poate deochea.
Tradiții și superstiții. Cine poate fi deocheat. Dintre ființele omenești, copiii sunt cei mai expuși deochiului. E de-ajuns ca un copil să fie frumos sau să pară a fi deștept, pentru ca lumea, mirându-se de el și lăudându-l peste măsură, fără a întrebuința formula obișnuită „să nu-ți fie de deochi!”, să-l învenineze cu deochiul.
Tradiții și superstiții. Cine poate fi deocheat. Oamenii mari, în special flăcăii și fetele frumoase, mirele și mireasa, uneori și oamenii slăbănogi sau bolnăvicioși sunt expuși a fi deocheați. Lăuzele, după credința românilor de dincoace și de dincolo de Dunăre, sunt foarte adesea în primejdie de a fi deocheate. De aceea, moașa, îndată după facere, înainte de a lăsa pe cineva străin să intre în casă, suflă peste capul lăuzei și-i descântă de deochi.
Tradiții și superstiții. Cine poate fi deocheat. În afară de ființele omenești, pot fi deocheate animalele domestice, în special caii și vitele cornute, mai ales când se deosebesc prin frumusețea lor. Mânjii, vițeii, mieii și iezii sunt cei mai expuși a fi deocheați. Însuși poetul Virgiliu, acum ceva mai bine de 2000 de ani, ne vorbea de un păstor care se jelea că cineva i-a deocheat mielușeii.
Tradiții și superstiții. Cine poate fi deocheat. Se deoache și păsările de casă, în special puii. Stupii de albine, mai ales când acestea strâng multă miere. De aceea se recomandă ca stupii să fie legați cu un brâu roșu. Gândacii de mătase se deoache foarte ușor. De aceea, multe gospodine nu lasă pe nimeni să-i vadă, iar dacă nu, îi acoperă cu o pânză roșie, sau pun în mijlocul patului lor un ou roșu de la Paști.
Tradiții și superstiții. Cine poate fi deocheat. Se deoache nu numai ființele vii cu care venim în atingere, ci și lucrurile neînsuflețite, în virtutea acestei credințe a animismului, care înzestrează cu viață tot ce ne înconjoară. Ca și când ar fi însuflețite, pot fi deocheate plantele de tot felul, legumele și grânele, florile, poamele și copacii.