“Şi-au venit Drăgăicile/ Să secere grânele,/ Spicele sunt măricele/ Drăgăicele frumuşele …”. Sunt doar câteva versuri din ceremonialul numit Jocul Drăgaicei (semn că vremea secerişului e aproape), dans specific zilei de 24 iunie, când în calendarul popular este marcată sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica. În unele se sfinţesc holdele pentru a fi protejate de intemperii.
Potrivit etnologului Narcisa Ştiucă, “Drăgaica şi Sânzienele au transferat numele unei plante emblematice căreia, pe lângă proprietăţile medicinale, i se atribuie şi cele de protecţie, de purificare şi de stimulare a energiilor vitale. Pe bună dreptate, unii cercetători contemporani identifică şi definesc, astfel, semnificaţiile care sunt recunoscute în cele două arii culturale româneşti: «... dacă Sânzienele pot fi asociate demonilor eolieni cu o funcţie accentuat distructivă (...), reprezentările legate de Drăgaică (despre care se poate spune că nu sunt perfect sinonime) au în principal valenţe faste, centrate pe practicile de propiţiere (...)»”, ( - din volumul “Spirala Sărbătorilor. Rosturi, tâlcuri şi desluşiri”).
Aşadar, coroana împletită în dimineaţa sărbătorii, din flori galbene de sânziană sau drăgaică şi din spice de grâu, este agăţată la fereastră, la stâlpii porţilor – altfel spus, la praguri - sau la crucile din cimitir şi capătă puteri apotropaice. Protejează familiile sau întreaga comunitate de relele ce se pot abate, de furtuni, de grindină, de foc şi, mai ales, de prezenţa duhurilor nefaste precum cele ale zânelor Şoimane vânate de căluşari în dansul lor ritualic din preajma sărbătorii Rusaliilor.
Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile. Femeile culeg plante de leac despre care se zice că au proprietăţi tămăduitoare sporite: trifoiul-alb (numit şi Capul Sfântului Ioan), cimbrişorul, cicoarea, sânzienele, spânzul, zburătoarea (floarea-zânelor sau gălbejoara).
În unele zone ale ţării, în noaptea de Sânziene – 23/42 iunie - se aprind focuri sau făclii, simbol al invincibilităţii soarelui la solstiţiul de vară, numite Făclia de Sânziene.