Margareta Pâslaru nu mai are nevoie de nici o prezentare. În cei 58 de ani de scenă a impresionat publicul cu vocea sa inconfundabilă, fiind primită cu bucurie şi răsplătită cu aplauze furtunoase la fiecare spectacol. De multă vreme, inimoasa artistă are grijă de cei care şi-au închinat viaţa artei, dăruind din prea plinul sufletului lor... Aşa s-a născut albumul “Stelele filmului cântă”, al doilea CD realizat pentru o cauză nobilă. Lansarea de disc va avea loc luni, 23 noiembrie, orele 14:00, la Magazinul Muzica din Bucureşti.
Am discutat recent cu Margareta Pâslaru despre bucuria de a dărui, despre muzică şi, mai ales, despre virtuţile unor oameni mărinimoşi care, fără să stea pe gânduri i s-au alăturat în acest proiect...
Aţi realizat un nou album, într-un nou concept, “Stelele filmului cântă”, care, alături de discul de anul trecut, "Actorii cântă", vine ca un nou suport în ceea ce priveşte ajutorarea artiştilor vârstnici. Îl putem prelua că pe un îndemn de a nu fi pasivi la suferinţă?
Margareta Pâslaru: Este o reverenţă sinceră, cu genunchiul la pământ, prin care onorăm artiştii în momente dificile. Au luminat scena şi ecranul cu talentul lor, ne-au atins sufletul, făcându-ne mai buni. Mulţumită colaborării cu Uniunea Cineaştilor acest concept s-a materializat.
Cine a venit alături de dumneavoastră în acest proiect?
Au răspuns chemării înregistrând pro bono, alături de mine, Maia Morgenstern, Ştefan Velniciuc, Monica Davidescu, Stela Popescu, Eugen Cristea, Alexandra Velniciuc, Valentin Teodosiu, Jeanine Stavarache, Andreas Petrescu, Florin Zamfirescu, Ştefan Bănică jr, Alexandru Arşinel, Adriana Trandafir, Aurelian Temişan, Marian Ralea, Anca Sigartău, Silviu Biriş, Mihai Bisericanu, Marius Manole, Rodica Mandache, Emilia Popescu şi grupul Sound.
Este un album cu titlu caritabil. Cum a fost primit de cei care au devenit protagoniştii acestui minunat proiect. I-aţi invitat să vi se alăture?
Emoţionată, i-am apelat telefonic, pe rând, trimiţându-le câteva compoziţii proprii. Fiecare şi-a ales piesa care l-a inspirat. Aceia care nu s-au putut opri asupra unei melodii, au înregistrat câte două... Orchestratorii George Popa şi Călin Grigoriu au stabilit tonalitatea artistului respectiv. Înregistrările începute în februarie, au fost mixate şi masterizate în studioul Jolt şi Andrei Kerestely.
Ce mesaj aveţi pentru români în contextul în care, îndeosebi tinerii, au nevoie şi caută modele de urmat?
Muzica transmite sentimentul, trezeşte conştiinţa, deschide sufletul, invită la acţiune... Tinerii care s-au născut în libertate sunt mai angajaţi decât am fost noi. Schimbul de experienţă între generaţii funcţionează pentru mine, învăţăm unii de la alţii.
Protagoniştii albumului au fost onoraţi de propunerea realizării unui proiect caritabil:
George Popa - orchestrator :
"Vă mulţumesc, doamnă, fiindcă mi-aţi dat ocazia să lucrez la acest proiect de caritate. Nobleţea sufletului dumneavoastră determină oamenii din jurul dumneavoastră să fie mai buni, mai curaţi, mai înţelepţi. Iar acest lucru, în zilele noastre, este cu adevărat de mare valoare..."
Stela Popescu:
“Raţiunea pentru care ne străduim să devenim artişti de seamă este tocmai dorinţa de a fi de folos semenilor noştri, de a le da speranţă, bucurie şi, în ultima instanţă, putere. Acesta este sensul adevărat al profesiei noastre, modul nostru de a trăi.
Prin interpretarea melodiei "Păsările nu mor niciodată" m-am alăturat cu bucurie acestui proiect dedicat lumii filmului românesc ce vine în ajutorul celor de la care am învăţat, pe care i-am admirat şi îi voi iubi mereu căci artiştii români se înscriu în constelaţia valorilor mondiale. Bravo, Margareta, sunt mereu alături de tine!”
Marius Manole :
“Doamna Margareta Pâslaru s-a gândit la chestia asta şi e un lucru fabulos că îşi alocă timp şi că ne-a invitat să facem acest CD. Cu atât mai mult cu cât eu chiar nu sunt o capacitate în ale cântatului, adică mai deloc. Dumneaei a avut încredere în mine şi a lucrat cu mine poate mai mult decât a lucrat cu ceilalţi, dar e prima dată când eu imprim”.
Marian Râlea:
“Lumea Filmului - o lume care fascinează, un ecran al visării deschis ca o fereastră spre veşnicie. Dar în spatele ei se află oameni, pasionaţi, cu mult talent, care, uneori, îşi pun viaţa în joc pentru ca tu, dragă spectatorule, să fii fascinat de această a şaptea artă.Ce se întâmplă cu aceşti oameni după ce pe ecranul fereastă apare cuvântul SFÂRŞIT? Pentru a nu fi daţi uitării, acest proiect vrea să ofere un suflet de ajutor din partea iniţiatorilor .Sunt fericit că fac parte din acest proiect cu piesa «Ghimpii»”.
Florin Zamfirescu :
“Trebuie să mărturisesc faptul că nici în gândurile mele cele mai frumoase nu mi-am imaginat că o să cânt vreodată în duet cu marea artistă Margareta Pâslaru pe care o cunosc şi o apreciez de când eram copil. Am văzut în ea profesionistul, compozitorul, cântăreţul şi omul deosebit de cald şi de primitor care, în ciuda unei cariere prodigioase, ştie să fie la fel de umană că noi toţi. Iniţiativa mi s-a părut teribilă. Pentru faptul de a face un asemenea disc pentru actorii care au nevoia de ajutor, îi mulţumesc, o admir şi îi spun sărut mâna”.
Ştefan Velniciuc:
“Bucuria ce mi-a fost oferită de doamna Margareta Pâslaru, de netăgăduit, o doamna a cântecului românesc invitându-mă în acest proiect, am resimţit-o ca pe o onoare şi o firească îndatorire faţă de înaintaşi. Bucuria a fost amplificată de colaborarea cu un muzician de marca Jolt Kerestely, îngăduitor cu un neofit în ale cântului ( chiar dacă recidive s-au adunat în «palmaresul» meu de om de radio şi actor cântăreţ în teatru, cu pretenţii modeste).
Dacă adaug şi «colaborarea» cu propria mea fiică Alexandra Velniciuc, e limpede că întreprinderea a fost un real prilej de bucurie.
Mulţumiri şi felicitări tuturor participanţilor la acest onorant proiect.”