Regele pop a murit acum 10 ani. Cariera postumă a lui Michael Jackson

25 Iun 2019 | scris de Alexandru Năstase
Regele pop a murit acum 10 ani. Cariera postumă a lui Michael Jackson Galerie foto (3)

Michael Jackson, cu 750 de milioane de discuri vândute în timpul vieţii şi cu 14 premii Grammy, 26 premii American Music, 12 premii World Music obţinute, este  vedeta cu cel mai mare succes din toate timpurile şi unul dintre puţinii artişti care au intrat de două ori în Rock and Roll Hall of Fame.

A intrat în Songwriters Hall of Fame în 2002.

Acum zece ani s-a stins prematur din viaţă.

Moartea prematura a lui Michael Jackson a insemnat renasterea artistica a acestuia. Intrata intr-un con de umbra in ultimii 10 ani de viata ai lui Jackson, cariera acestuia a cunoscut un excelent reviriment in primul deceniu de dupa moartea acestuia.

Vara anului 2009 si moartea lui Michael Jackson au insemnat o revenire in prim-plan pentru artistul Michael Jackson. 

Starul pop absolut al anilor '80, Jackson isi incepuse declinul artistic la jumatatea anilor 1990. 

Interminabilele scandaluri si controverse legate de viata sa personala eclipsasera, se parea irevocabil, capacitatea artistica a lui Jackson.

Acuzatiile de pedofilie si procesul de molestare a unui minor (perioada 2003-2005) il terminasera definitiv pe Jackson, din punct de vedere artistic, cariera acestuia fiind considerata de presa si criticii de specialitate ca fiind incheiata.

Argumentul era acela ca fanii devotati ai lui Jackson, copii si adolescenti in anii '80, care il cunoscusera ca pe un superstar al muzicii si industriei divertismentului, crescusera si imbatranisera, si nu mai erau interesati de muzica acestuia.

In schimb, noile generatii facusera cunostinta cu un Jackson extrem de bizar si excentric, care se prezenta in fata publicului impreuna cu un cimpanzeu pe nume Bubbles, un Jackson care aparea in public purtand o masca chirurgicala neagra, sau mai apoi isi balanganea copilul abia nascut peste balustrada camerei unui hotel din Berlin.

Toate acestea pareau uitate in martie 2009, cand Michael Jackson anunta lumii o serie de concerte in arena O2 de la Londra. Intai 10 date, apoi 23, in final 50 de concerte confirmate intre iulie 2009 si februarie 2010.

Biletele se vandusera complet in cateva ore de la anuntarea datelor, fiind consemnat un record absolut.

Cand planeta se pregatea sa vada cum se va descurca pe scena Michael Jackson ajuns la 50 de ani, vestea ca acesta a murit a cazut din senin cu 3 saptamani inainte de spectacolul inaugural. Din acel moment, cariera pierduta a superstarului pop a cunoscut un reviriment nemaintalnit.

2009 a fost anul lui Michael Jackson. Piesele sale au reintrat in heavy rotation la posturile de radio din toata lumea. Albumele sale, unele vechi de 25 de ani, au reintrat in topul vanzarilor.

Piata digitala de muzica a cunoscut o puternica cerere pentru Michael Jackson, la fel ca relativ recentele atunci YouTube si platformele social media.

In cateva saptamani de la moartea sa, artistul Michael Jackson se intorsese in timp in 1985, anul in care presa, mai ales cea de scandal, incepuse articolele negative care l-au insotit dupa aceea toata viata pe Jackson.

In fata valului de reactii pozitive pentru Jackson, presa din toata lumea a renuntat sa il mai atace si a reinceput sa scrie de bine despre superstar si sa prezinte in culori pozitive cariera acestuia.

Dupa o vara si o toamna de succes, s-a anuntat infiintarea unei companii care sa se ocupe de continuarea muncii lui Jackson si de prezervarea operei acestuia.

Denumita The Estate of Michael Jackson, compania a semnat rapid un contract cu Sony Music, pentru editarea unor albume si s-a angajat sa se ocupe de afacerile lui Jackson, iar sumele obtinute sa fie date copiilor acestuia si organizatiilor de caritate pe care artistul le fondase sau le sustinuse in timpul vietii.

Primul proiect discografic a fost lansat in octombrie 2009 si intitulat This Is It, dupa numele turneului de la Londra pe care Jackson nu a mai apucat sa-l faca. This Is It este un film, un ciné-vérité, filmat in HD in timpul repetitiilor lui Jackson pentru concertele de la Londra.

Desi foarte slab fizic, evident cu mai multe viteze in minus fata de anii de glorie si cu o voce inca buna, dar nu la fel de puternica, Michael Jackson apare controland impecabil repetitiile si productia spectacolului.

Pentru prima data, l-am putut vedea pe Jackson dand indicatii muzicale, regizorale, scengrafice, de lumini, de amplitudine, certandu-si sau dojenindu-si colaboratorii, lucrand alaturi de muzicieni, instrumentisti, dansatori, regizor, alaturi de intreaga echipa pentru ca show-urile sa devina exact asa cum le dorea.

Filmul a atras audiente enorme, atat la cinema, cat si lansarea ulterioara pe DVD si i-a redat lui Jackson coroana de Rege al Muzicii Pop, pe care in timpul vietii fusese acuzat de presa de scandal ca si-o asumase ilegimit.

Dupa This Is It, vocile acuzatoare, care ii contestau cariera si valoarea lui Michael s-au stins. Fimul a fost lansat impreuna cu un CD continand piesele care ar fi urmat sa fie cantate pe scena de la Londra si un track nou, intitulat chiar This Is It.

Acesta era in fapt un demo, realizat de Jackson la inceputul anilor '80 impreuna cu Paul Anka si care nu fusese niciodata perfectionat si inregistrat pentru un LP. Anka vanduse drepturile pentru cantec altor artisti, relativ obscuri, care il lansasera in anii '80 si '90, fara prea mult succes.

Varianta lui Jackson este neterminata, pe portiuni intregi versurile nu au sens, astfel incat a suprins includerea sa pe CD-ul This Is It. Nevoia de muzica noua purtand numele Michael Jackson era insa atat de mare, incat nesincronizarile au fost repede trecute cu vederea.

Paul Anka a protestat la lansarea CD-ului si a amenintat ca va da in judecata Estate-ul lui Jackson pentru ca nu isi primisera drepturile de autor, insa a renuntat la proces, dupa ce a fost platit.

Vanzarile excelente ale lui This Is It au determinat lansarea unui nou album, cu piese in majoritate noi. Intitulat Michael, discul a aparut pe piata la sfarsitul lui 2010 si a inclus 10 piese.

Track-ul de deschidere si primul single al albumului, Hold My Hand, fusese inregistrat de Jackson in 2008 impreuna cu Akon. Duetul aparuse insa ilegal pe internet inainte de a fi terminat, asa ca Jackson luase decizia de a renunta la cantec.

Akon a fost solicitat sa termine cantecul pentru albumul Michael, iar piesa a fost bine primita, desi fanii lui Jackson o cunosteau deja. O alta piesa (I Like) The Way You Love Me, care aparuse in 2004 pe compilatia Michael Jackson The Ultimate Collection, a fost remixata pentru CD-ul Michael.

In fine, cantecul (I Can't Make It) Another Day scris de Lenny Kravitz ca un duet pentru albumul Invincible al lui Jackson si neinclus in cut-ul final al discului din 2001, a fost inclus pe Michael.

Snippets-uri din piesa au circulat insa pe internet inca din timpul vietii lui Jackson. Alte piese incluse sunt Best Of Joy (o balada scrisa de Jackson chiar in 2009), Behind The Mask (un track inregistrat initial in 1981 in timpul sesiunilor pentru Thriller) si Much Too Soon, un cantec scris de Jackson in anii '80, dar care nu a avut loc pe nici un disc intrucat era foarte diferit de binecunoscutele super-productii marca Michael Jackson.

Si apoi urmeaza controversele. Piesele Hollywood Tonight, Keep Your Head Up, Monster si Breaking News au ceva in comun: vocea lui Jackson nu pare a fi cea reala, pare a fi altcineva care canta.

Desi producatorii s-au jurat ca au folosit demo-urile originale, cu vocea lui Jackson, adevarul pare a fi altul. Ascultate A Capella, track-urile par a fi interpretate de altcineva, nu de Michael.

Au circulat informatii ca vocea de pe aceste piese ar fi a unui artist pe nume Jason Malachi. In ciuda controverselor, Michael s-a vandut bine, a ajuns pe locul 3 in Billboard 200 si a consolidat reputatia lui Jackson.

Urmatorul proiect nu a fost doar muzical. Estate-ul lui Michael Jackson si Cirque du Soleil au semnat un parteneriat pe mai multi ani, realizand pana acum doua spectacole: The Immortal (pentru care s-a facut un turneu in toata lumea intre octombrie 2011 si august 2014) si One (inceput in februarie 2013 si care este rezident si in prezent la Mandalay Bay in Las Vegas).

Spectacolele au avut un succes rasunator imbinand excelent spectaculozitatea Cirque du Soleil cu magia lui Michael Jackson. The Immortal, cu 501 show-uri a produs 371 de milioane de dolari, si One cu aproape 1 miliard de dolari din incasari sunt printre cele mai bine vandute show-uri din istoria showbusiness-ului american. A rezultat si un CD, intitulat The Immortal, lansat in noiembrie 2011.

In 2012 s-au implinit 25 de ani de la lansarea legendarului album Bad. Estate-ul lui Michael Jackson nu a ratat ocazia si a produs un documentar intitulat Bad 25, regizat de Spike Lee.

Filmul a urmarit productia lui Bad, cel mai dificil proiect din lume, intrucat a fost albumul care i-a urmat lui Thriller – cel mai bine vandut album din toate timpurile.

Producatorii primelor piese (1985), intrumentistii, inginerii de sunet, regizorii videoclipuirilor, coregrafii, vocalistii si dansatorii turneului mondial Bad (1987-1989), toti au fost inclusi in documentar, vorbind despre cum s-a realizat unul dintre cele mai bune si cele mai de succes discuri din toate timpurile.

Impreuna cu documentarul a mai fost lansat un dublu CD intitulat Bad 25, pe primul disc fiind albumul original din 1987, iar pe cel de-al doilea alte piese scrise si inregistrate in sesiunile pentru album, dar care nu au fost selectionate pentru varianta finala a discului.

Un pachet Deluxe a inclus si un DVD de colectie, cu concertul din 16 iulie 1988 inregistrat pe stadionul Wembley din Londra. Un cadou deosebit pentru fanii lui Jackson.

In 2014 a fost lansat un nou album Michael Jackson continand piese inedite. Intitulat Xscape, discul contine 8 piese inregistrate intre 1983 si 1999 si remixate in 2014 de o echipa de producatori de top condusa de L.A. Reid.

De data aceasta nu au mai fost controverse legate de cine canta, este evident ca Jackson este vocea acestor piese. A dezamagit insa ca doar 2 track-uri au fost cu adevarat inedite – Chicago (She Was Loving Me) si Loving You.

Celelalte Love Never Felt So Good, A Place With No Name, Slave To The Rhythm, Do You Know Where Your Children Are, Blue Gangsta si Xscape mai fusesera auzite, partial sau integral, in diverse forme. Love Never Felt So Good a fost lansat ca un duet cu Justin Timberlake in 2014, iar in acelasi an pe 18 mai a avut loc o reprezentatie 'live', in care o Pepper Ghost reprezentandu-l pe Jackson (si nu o holograma, cum gresit s-a scris) a cantat live in fata publicului la Billboard Music Awards.

Parerile au fost impartite, multi considerand ca Estate-ul a mers prea departe si ca un om mort trebuie lasat sa isi doarma somnul vesnic in pace si nu sa fie adus pe scena prin tot felul de iluzii optice create de tehnologie. Michael Jackson continua insa sa fie pe buzele tuturor.

In sfarsit, in 2017, de Halloween a fost lansat un album-compilatie, denumit Scream. Continand 14 piese inregistrate sau mixate intre 1980 si 2014, Scream a primit critici pentru ca nu toate track-urile au legatura cu Halloween-ul.

Estate-ul lui Michael Jackson a folosit insa ocazia pentru a include si piese mai putin cunoscute, unele dintre ele apartinand formatiei The Jacksons.

Pe YouTube au ajuns milioane de inregistrari inedite cu Michael Jackson. De la anii copilariei, alaturi de formatia The Jackson 5, la anii de formare de dinainte de lansarea lui Thriller, la anii maturitatii si succesului absolut, clipurile l-au readus la viata pe Jackson, intr-un fel pe care fanii il asteptau.

In cei 10 ani trecuti de la moartea sa, Michael Jackson s-a reincoronat de The King of Pop, consolidandu-si coroana pe care unii critici i-o luasera in ultimii ani ai vietii.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră