Petitie

18 Iun 2020 | scris de Alex Revenco
Petitie

Către,

Parlamentul României

Grupurile parlamentare PSD, PNL, USR, Alde, Pro-România, PMP, UDMR

Ministerul Muncii

Ministerul Culturii

 

MEMORIU

Actul artistic este un proces de creație indiferent dacă se referă la crearea operei de artă, la interpretarea sau la producția ei.

În ultimii 30 de ani clasa politică nu a reușit să valorizeze corect și concret statutul artistului din România. Din cauza unui intreg noian de probleme de ordin istoric sau social comunicarea și construcția intre factorii de decizie și breasla artistică au fost fracturate lăsând in urmă confuzii, inechități și marginalizare socială pentru majoritatea artiștilor din România.

În urmă cu 15 ani, un mare artist, doamna Mihaela Mihai, și-a asumat, de una singură responsabilitatea schimbării unei părți a acestei situații deplorabile și a reușit, cu mare greutate, să obțină promulgarea legii 109 din 2005, care prevede indemnizația pentru artiștii liber-profesioniști atunci când ei se retrag din activitate. Din păcate, cuantumul acestei indemnizații este unul al umilinței, care confiscă dreptul la demnitate al artistului, fiind cuprins între 212 și 363 de lei (conform hotărârii Guvernului Nr. 905/2015 din 27 octombrie 2015).

Consider că, în acestă perioadă, când se iau decizii despre pensii speciale și despre pensii în general, un act de reparație obligatoriu este acela de mărire a acestei indemnizații, iar un prim pas, necesar dar nu suficient este aducerea acestei indemnizații la nivelul pensiei sociale din România, pentru că nimeni nu poate trăi cu 200 de lei pe lună.

Fac un apel către toți politicienii responsabili să își îndrepte atenția asupra acestei nevoi de demnitate profesională a artistului liber-profesionist.

Apelul meu merge deopotrivă către toți artiștii, indiferent de statutul lor și către publicul iubitor de cultură și artă, să susțină acest demers.

 

Florentin Milcof                                                                                                muzician independent

Semnati petitia aici

 https://www.petitieonline.com/contact/273431

 

 

 

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră