Oana Lianu, “omul orchestră”, concerte în Elveţia în scop caritabil

07 Mar 2016 | scris de Luminita Ciobanu
Oana Lianu, “omul orchestră”, concerte în Elveţia în scop caritabil

I se spune “omul orchestră” datorită asocierii unice a vocii cu naiul, alături de care creează un duo formidabil, juxtapunând şi alte instrumente care nu au taine pentru artistă: pian, fluier, caval, ocarină, tilincă, drâmbă, cimpoi, pe care le include în repertoriu în funcţie de genul muzical abordat. Este vorba despre Oana Lianu, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea, care la 7 martie împlineşte 40 de ani.

S-a întors de curând din Elveţia, unde a susţinut două concerte la Naters, la Zentrum Missione Naters, respectiv la biserica din localitate, evenimente organizate de Verein Rumanienhilfe Wallis.

“Concertele au fost prilejuite de legătura culturală, prin muzică, dintre români şi elveţieni şi au, în acelaşi timp, şi caracter caritabil, banii strânşi mergând la o casă de copii din România, mai precis la Centrul Tereza din Piatra Neamţ”, spune Oana Lianu care şi-a structurat, de această dată repertoriul pe folclor românesc din toate zonele ţării, cu nai, voce, instrumente populare - caval, tilincă, fluiere, ocarină, drâmbă, incluzând şi acompaniament la pian pentru momente cu totul speciale ce au cuprins cântece din repertoriul Mariei Tănase. I-a fost alături şi soţul, Petrică Popa, pe care l-a acompaniat la pian în timp ce a interpretat la taragot cântece din folclorul românesc. “Un moment cu totul aparte îl constituie colaborarea muzicală pe care am avut-o în concerte cu Regula Ritler, cea mai cunoscută cântăreaţă de yodelling din Elveţia, împreună cu care am cântat două cântece din repertoriul elveţian şi două cântece din repertoriul românesc: «Aseară ţi-am luat basma» şi «Mă dusăi să trec la Olt», subliniază Oana Lianu.

La 9 martie va susţine un recital extraordinar la Muzeul “Iosif Vulcan” din Oradea cu ocazia a 150 de ani de la apariţia primei poezii a lui Eminescu în revista “Familia” momentul aducând, totodată, în atenţie prietenia şi colaborarea dintre Eminescu şi scriitorul, ziaristul şi poetul Miron Pompiliu care, de asemenea, a publicat în revista Familia. La mulţi ani, Oana Lianu!

Alte stiri din Muzica

Ultima oră