Astăzi, 8 iunie, la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești va fi prezentată opera rock în concert Meșterul Manole pe muzică de Josef Ioji Kappl și libretul semnat de Victor Cârcu. Distribuția îi reunește pe tenorul Liviu Iftene, soprana Cristina Vasilache și baritonul Teodor Vădana. Sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare vor evolua Ochestra simfonică și Corul instituției ploieștene, pregătit de Eduard Dinu, cu participarea lui Nicu Patoi la chitară electrică, Josef Ioji Kappl la chitară bass și Cristi Rațiu la instrumente de percuție.Evenimentul se va desfășura la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploiești, de la ora 19:00.
Iată ce spune Ioji Kappl -” Într-o bună zi din vara anului 2008, apărea pe blogul meu de atunci un mesaj care anunța apariția pe internet a unei broșuri interesante. Să vezi şi să nu crezi, era libretul Operei Rock „Meșterul Manole“, de Victor Cârcu.
Bine-nțeles că îndată ce citisem acestea, am intrat pe internet şi am cumpărat ultimele două exemplare ale broșurii. După ce am intrat în posesia lor, l-am sunat pe Victor Cârcu, ca să-l felicit pentru apariția broșurii şi să-mi exprim totodată surprinderea, considerând că libretul ar fi fost pierdut pe vecie, după ce fusese neaprobat și respins în anul 1973 de cenzura comunistă, atunci când a fost conceput pentru formația Phoenix, care urma să creeze o Operă Rock pe baza lui.
Respingerea libretului de către cenzorii comuniști, a fost motivată de aceștia prin lipsa coerenței subiectului din proiect cu doctrina lor comunistă, impunându-le membrilor trupei Phoenix să abandoneze proiectul!
În această discuție cu Victor Cârcu s-a născut ideea şi dorința, de a-i trezi pe Manole și Miruna (Ana) şi pe cei 9 meșteri ai lui, din somnul de peste un sfert de veac de când fusese creat libretul, legate și de obligația morală de a duce pân’ la capăt ceea ce ne-am propus să facem, atunci când nu era posibil!
Ascultând vocea lui Victor la telefon, m-am simțit dintr-o dată catapultat în acei ani în care a început totul, justificându-mi-se din nou aportul acestui om al condeiului, de o inspirație şi imaginație deosebite, la cele ce s-au creat în sânul legendei Phoenix în anii `70.
În noaptea următoare îmi șoptea Manole în vis: „dacă tu reușești să compui o melodie pe textul baladei populare Pe Argeș în jos, care să fie demnă ca piesă titulară a operei rock care-mi poartă numele şi care să-mi şi placă, îți încredințez creația muzicală a întregii opere“
A doua zi dimineața, în timp ce-mi făceam plimbarea matinală prin pădure cu cățelul meu Willi, îmi suna în ureche o melodie care nu-mi mai ieșea din cap. Ajungând acasă am notat-o imediat.
Se pare că această melodie i-a plăcut lui Manole de la prima ascultare şi nu numai lui, ci şi lui Victor Cârcu. Și iată: așa a-nceput călătoria mea “pe Argeș în jos, pe un mal frumos”, în lumea fantastică a Meșterului Manole, călătorie care a durat 5 ani îndelungați, încheindu-se cu o premieră de mare succes în Timișoara, în data de 30 noiembrie 2013, realizată prin angajamentul și insistența neobosită a lui Corneliu Vaida, cu sprijinul de neprețuit al dirijorului Radu Popa, al directorului de atunci a Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni și a consiliului județean Timiș.
După 5 ani de pauză, a urmat în data de 10 decembrie 2018, în aceeași locație ca premiera, a doua reprezentație a Operei organizată de Asociația Memoria Culturii în parteneriat cu Filarmonica Banatul din Timișoara, cu implicarea dirijorului Radu Popa și a Orchestrei simfonice a Filarmonicii Banatul, cu susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018.
La 30 iulie 2022 a urmat a treia reprezentație a Operei, de data asta în frumosul oraș Brașov, în cadrul cunoscutului festival “Tam Tam”, mulțumită inițiativei aceluiași Radu Popa, prin susținerea pianistului și unuia dintre organizatorii festivalului, Horia Mihail, în colaborare cu Filarmonica și Primăria din Brașov.
Dar iată că pauzele dintre reprezentațiile Operei se scurtează din ce în ce mai mult, astfel că în data de 8 iunie 2023 va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploiești a patra reprezentație a ei, mulțumită inițiativei lui Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, în colaborare cu Primăria Municipiului Ploiești.
Vă invit cu drag la acest eveniment deosebit și rămân cu speranța de a continua cât mai intens călătoria mea cu “Meșterul” în cât mai multe orașe, atât în țară, cât și de ce nu, peste hotare, pentru a putea presăra pretutindeni câteva scântei din cultura românilor! “