Astăzi, a încetat din viaţă compozitorul, pianistul şi promotorul de jazz Marius Popp, în vârstă de 81 de ani.
De la Florian Moşu Lungu am primit următoarele rânduri: “Îmbinare benefică de simţ constructiv ordonat de studiul matematicilor (a fost absolvent al Institutului de Arhitectură „Ioan Mincu”), cu spiritul creativ al artistului animat de inspiraţie, fantezie, înzestrare nativă pentru arta sunetelor, cel pe care l-am numit „monstru sacru” pentru dăruirea sa de o viaţă, omul de muzică Marius Popp (născut la Sibiu, la 21 septembrie 1935) şi-a împlinit cu fervoare menirea de pianist, creator de teme, aranjor, mentor al tinerelor talente, promotor neobosit al jazz-ului.
Cele mai multe dintre discurile sub nume propriu (LP-urile „Panoramic Jazz Rock”, „Nodul gordian”, „Acordul fin”, „Marius Popp” în Colecţia „Jazz Restitutio”, „Flaşnetarium”, CD-urile „Essential”, „Seminţe prăjite”, “Marius Popp Live”, „Margine de lume”, reeditarea pe CD a albumului „Panoramic Jazz Rock”), precum şi creaţiile sale incluse în antologiile - compilaţii pe CD-uri „Compozitori români de jazz” volumele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 şi 8)), culegerea de 15 teme proprii apărută mai demult sub sigla Editurii Muzicale a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (al cărei membru activ a fost timp de decenii), dar şi mai recent tipărita colecţie „34 de teme de jazz”, au cuprins multe din compoziţiile sale ce înfruntă timpul, moda, uitarea, prin valoare şi autenticitate a inspiraţiei.
Includerea numelui lui Marius Popp în volumul „Eurojazz Personalities” (1975), premiile de creaţie obţinute pentru compoziţii de jazz, muzică de film şi de scenă, aplauzele cumulate în ţară şi peste hotare pe zeci de scene festivaliere (precum cele de jazz de la Ljubljana, Varşovia, Praga, San Sebastian, Debrecen, Nagykanissa, Mannheim, Göttingen, Paris, Russe, Tel Aviv, Festivalul de Teatru de la Sao Paolo ori „Romania Jazz Meeting” de la Frankfurt), au venit să consfinţească rezultatele prolificei sale activităţi interpretative şi de creaţie. Ca dascăl, a impus atuul de întemeietor şi conducător al primului „Curs de improvizaţie în jazz şi muzică uşoară” din ţară, organizat la Şcoala Populară de Artă în capitală şi meritul de a fi autorul preţiosului tratat „Armonia aplicativă în improvizaţia de jazz, pop, rock” nu demult retipărit de Editura Muzicală a UCMR.
Iată argumente legitime pe seama cărora i s-a conferit maestrului Marius Popp, de către juriul „Galei Premiilor de Jazz pe 2003”, Premiul de excelenţă pentru întrega activitate. În toamna anului 2005, muzicianul a fost sărbătorit la Festivalul Internaţional de Jazz de la Braşov. A fost de asemenea invitat al Institutului Cultural Român din Viena. Cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani, Uniunea Compozitorilor i-a închinat un Concert aniversar.
Spirit mereu iscoditor, pianistul lider a propus publicului, aproape de fiecare dată, formule instrumentale insolite, reunind interpreţi din ţară ori din străinătate, din generaţii diferite, colaboratori cu care a concretizat noi compoziţii şi aranjamente. Neîndoielnic, „arhitectul-pianist devenit pianistul-arhitect apoi muzician pur şi simplu” – cum inspirat îl caracteriza ilustrul Richard Oschanitzky pe Marius Popp, a reprezentat unul dintre stîlpii cheii de boltă a jazz-ului românesc".
Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie, ora 12.00, la capela Cimitirului Sf. Vineri.