,,Folkever” a început, cu şapte ani în urmă, la Siret, sub oblăduirea lui Ioan Mateiciuc. Era unul dintre festivalurile de gen de pe harta ţării, acum, s-a extins frumos şi a reuşit să devină un festival de atitudine culturală. La frontiera cu Ucraina, căreia i-am şi făcut cu mâna de lângă Biserica ,,Sfânta Treime”, veche de peste 650 de ani, din Siret, s-a întâmplat o poveste frumoasă, în care trei zile şi trei nopţi s-a respirat cântec, poezie şi prietenie.
Spectacole în ritm alert şi aer tare de Bucovina
Muzica folk şi, implicit, poezia au fost aşezate într-un spectacol viu care a reunit spectacole de teatru, concetre de pian, lansări de carte, cd-uri şi reviste literare, lecturi publice şi expoziţii. Un demers hotărât şi greu de realizat, în vremurile pe care le traversăm.
La Siret şi Rădăuţi se respiră aer pur şi tare de Bucovina. Este un spaţiu binecuvântat cu frumuseţe şi încărcat de istorie, prin care adie un fel de blândeţe şi înţelepciune.
Au încărcat vibraţia sonoră a Casei de Cultură din Rădăuţi, Trupa ,,Icarus” cu farmecul şi zâmbetul lor binefăcător, Mihai Boicu, voce puternică şi profundă care a făcut să răsune Bucovina, Mihai şi Codruţa Lojewschi, membrii grupului ,,Cantos”, frumoşi, sensibili şi suavi, în aplauzele prelungite ale publicului. Au fost, între revelaţiile artistice, Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, care au susţinut concerte pentru pian la patru mâini, valori ale artei interpretative pentru care nu este, deocamdată, loc la televizoare. Stefan Geraksiev şi Trupa ,,Denvar” din Bulgaria, Sorin Minghiat şi flautul său fermecat, în recitaluri care ridicau clipa ,,mai sus de noi, mai sus...”, vorba poetului. Grav şi solemn, Mircea Rusu, venit de la Band, din Târgu Mureş. Liric şi chinuit de el însuşi, întru poezie, Dinu Olăraşu, venit din toate oraşele lui, acum din Sighişoara, Florentin Budea din Petroşani, Walter şi Anca Dionisie din Bucureşti. Nu ne-am propus o enumerare strictă a participanţilor ci doar semnalarea faptului că au fost prezenţi artişti din toată ţara şi din Bulgaria. Din Tracia, cum ar spune poetul şi muzicianul Stefan Geraksiev. Au întregit frumos, spectacolul poeziei: Mihai Ignat, Paul Gorban, Ovidiu Vintilă, Marin Gherman, Florin Onică.
Cei invitaţi să participe la acest festin s-au bucurat de toate, mai cu seamă de faptul că asemenea întâlniri sunt posibile. În momente de tihnă, l-am privit pe Ioan Mateiciuc, neliniştit, preocupat şi încordat de griji pe care, poate, doar el le ştie.
Eforturi mari, manifest pentru modele şi valori
În timp ce noi ne bucuram de clipă, observam detaliile realităţii. S-au făcut eforturi uriaşe pentru o asemenea desfăşurare de forţe. Salutăm prezenţa şi implicarea domnilor Adrian Popoiu, primarul Siretului şi Ovidiu Foca, directorul Casei de Cultură din Rădăuţi. Au fost prezenţe umane şi concrete, nu doar semnături pe hârtie. Au stat între oameni, au participat, au aplaudat. Râdeam cu Ovidiu Foca, observând că în oraşul fără primar, Rădăuţi, cultura îşi vede de drum. Spectacolul merge mai departe, festivalul are loc, pământul se roteşte.
Publicul, cel care a fost, a înţeles rostul şi semnificaţia acestor sărbători. Am văzut şi scaunele goale, prilej pentru întrebări şi răspunsuri. În festivalul de după festival, adunaţi în jurul unor mese generoase, gustând pâinea şi vinul prieteniei, ne-am întrebat de ce şi mai ales ce ar fi de făcut. Cineva spunea că nu au fost prezenţi la manifestări profesori, drept urmare, nici elevi. Intervine o problemă de educaţie dar şi de invazie a isteriei media care propune false modele şi ascunde valori. Ne rămâne salvarea în grupuri care reunesc aceeaşi judecată de gust, salvarea pe bucăţi şi pe felii, urgenţa de a nu discrimina publicul iubitor de cultură. Ceea ce, Slavă Cerului! se întâmplă. Doar că acest efort al organizatorilor şi al artiştilor, merită din plin cunoscut şi preţuit. Festivalul ,,Folkever” are o pregnantă atitudine culturală, rămâne să fie aşazat acolo unde îi este locul, pe harta manifestărilor importante din aceste vremuri scoase din minţi. Iar publicului, probabil trebuie să i se vorbească cu blândeţe şi rost, în cunoştinţă de cauză, despre faptul că există oferte artistice care sigur i-ar bucura, dar încă nu a aflat. Oferte generoase care se află, uneori, chiar acolo, în oraşul lor, în miezul vieţii cotidiene. ,,Folkever” este un manifest pentru valori, modele şi normalitate. Efortul de a educa un segment majoritar de public este uriaş. Ne rămâne să credem că în ritmul paşilor mici dar siguri, nu va fi o luptă pierdută.
Poetul şi folkistul Ioan Mateiciuc merită felicitări pentru tot ce a conceput şi realizat în arealul culturii din Siret şi Rădăuţi! Dacă a avut până acum putere, timp de şapte ani, o cifră semnificativă, va avea şi în continuare!