Eurovision va deschide votul pentru telespectatorii din întreaga lume

23 Noi 2022
Eurovision va deschide votul pentru telespectatorii din întreaga lume

Organizatorii concursului de cântece Eurovision au extins votul la publicul global și au redus rolul juriilor, în urma neregulilor de vot care au afectat competiția din acest an, scrie BFMTV

„Puterea oamenilor”, acesta este mesajul Eurovision care a anunțat marți schimbări în sistemul de vot în timpul semifinalelor. Prin urmare, acum doar publicul va decide care țări vor merge în finală. Din 2009, o combinație de voturi ale publicului și ale unui juriu de profesioniști din industria muzicii a ales finaliștii.

De asemenea, organizatorii Eurovision anunță că, „în premieră, telespectatorii din țările neparticipante vor putea vota melodiile preferate”.

 Pentru țările care nu vor fi reprezentate la Eurovision, se va putea vota cu un card de credit printr- o platformă securizată. „Voturile lor vor fi adunate și transformate în puncte, acest vot internațional având aceeași pondere ca o țară care participă la una dintre semifinale și finală”, precizează comunicatul UER. Pentru țările participante se va păstra clasicul vot prin SMS.

„De-a lungul istoriei sale de 67 de ani, Eurovision Song Contest a evoluat constant pentru a rămâne relevant și interesant”, a declarat Martin Österdahl, supervizorul executiv al competiției, într-un comunicat de presă.

„Aceste schimbări confirmă popularitatea imensă a spectacolului prin împuternicirea publicului celui mai mare eveniment muzical live din lume”.

Nereguli

În fiecare an, din 2004, două semifinale preced marea finală. Zece țări se califică în fiecare semifinală. Cei douăzeci de finaliști se vor alătura apoi „big five”, cei mai mari cinci contributori financiari, calificați automat în finală (Franța, Italia, Spania, Germania și Marea Britanie).

În finală, în schimb, votul juriului va rămâne combinat cu cel al publicului, pentru a desemna câștigătorul.

Diverse acuzații de nereguli au afectat semifinalele din ultima ediție din Italia. Potrivit declarației , se crede că Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino și-au acordat cele mai multe puncte reciproc în a doua semifinală, desfășurată pe 12 mai la Torino.

Următoarea ediție a concursului va avea loc la Liverpool, deși ucrainenii au câștigat în 2022. Țara a fost considerată prea periculoasă , în starea actuală de invazie rusă, pentru a organiza concursul.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră