„Eternamente”, noul album înregistrat de Angela Gheorghiu

15 Noi 2017 | scris de Alex Revenco
„Eternamente”, noul album înregistrat de Angela Gheorghiu Galerie foto (2)

Faimoasa soprană a lansat un disc de repertoriu verist, abordānd pe lāngă arii și duete celebre o suită de partituri mai puțin cunoscute sau mai rar aduse īn atenția publicului.

Verism este un curent literar și muzical, mai ales în operă, apărut în Italia la sfârșitul sec. al XIX-lea, îndreptat împotriva romantismului. Curentul abordează teme realiste și naturaliste, legate de viața cotidiană și de faptele oamenilor simpli, exprimate într-un mod natural, însă printr-o mare complexitate a ideilor melodice. Creator al verismului este considerat compozitorul și dirijorul italian Pietro Mascagni.

 Īnregistrările pentru ”Eternamente” - primul disc de operă al sopranei din ultimii șase ani - au fost realizate īmpreună cu Orchestra Prague Philharmonia, condusă de maestrul Emmanuel Villaume. Partenerul Angelei Gheorghiu pentru duete este tenorul maltez Joseph Calleja. Īnregistrările au beneficiat de acustica impecabilă a Sălii Smetana, din Praga.

Titlul discului este inspirat de partitura lui Angelo Mascheroni, ”Eternamente”, pe care celebra soprană o consideră pe cāt de emoționantă, pe atāt de dificilă, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care este interpretată mai rar.

”Pentru mine, verismo sună foarte mult ca o simfonie cu un vocalist, muzica este foarte dramatică, orchestra și artistul sunt, deopotrivă, implicați īntr-un duet emoționant, vorbim aici despre un dialog veritabil, nu despre un simplu acompaniament…”, spune Angela Gheorghiu. ”Este un stil muzical care pune mare accent pe interpretare, pe cuvinte, pe sentimente, e mai mult o formă de teatru pe muzică, fapt pentru care cred că mi se potrivește foarte bine. Īncă din vremea īn care studiam la canto aceleași partituri pe care, īnaintea mea, le cāntaseră atāția alți soliști mi-a fost limpede că singurul mod īn care īmi pot găsi calea, īn afara timbrului vocal distinctiv, este interpretarea. Emoția aceea specială și autentică este cea care mă ajută să-mi asum o partitură, să o fac una cu trupul și sufletul meu.”

Repertoriul abordat include, pe lāngă arii celebre, emblematice pentru cariera internațională a Angelei Gheorghiu, cum e cazul rugăciunii din Tosca, de Puccini - ”Vissi d’Arte” – arii și duete mai puțin reprezentate, dar nu mai puțin tulburătoare. Astfel, pe disc se regăsesc extrase din ”La Bohčme” și ”Zingari”, de Ruggero Leoncavallo, dar și alte rarități precum aria Stephanei din ”Siberia” lui Umberto Giordano.

”Diminuendo-ul susținut remarcabil de Angela Gheorghiu, care transformă cuvāntul l’eternitą īntr-o șoaptă muzicală la final de ”Ombra di nube”, īnchide cercul ”eternității” – ”Eternamente” explicitānd numele ales pentru acest disc”, spune criticul muzical britanic Jon Tolanski. “Prin intermediul acestui album, Angela Gheorghiu devine un promotor inspirațional al particularităților veristice, o perioadă din istoria operei care solicită atāt muzicalitate riguroasă, cāt și virtuozitate vocală”.

Din lucrările aceluiași Umberto Giordano, selecția veristă include duetul din ”Andrea Chénier”, despre care Angela Gheorghiu mărturisește că este duetul său preferat din īntreaga istorie a operei. Īntr-o interpretare cu totul inedită, de soprană, pe disc figurează și aria de tenor din ”La Rondine”, un adevărat tur de forță și virtuozitate tehnică și emoțională.

Două melodii din aceeași perioadă veristă, de asemenea mai rar interpretate, se alătură ariilor și duetelor: Stefano Donaudy ”O del mio amato ben” (una dintre cele 36 de ”Arie di stile antico”) și ”Ombra di nube”, melancolica partitură a lui Licinio Refice.

Albumul, produs și distribuit de casa de discuri Warner Classics, este disponibil pe CD, vinil, dar și pe principalele platforme digitale globale, de la iTunes la deezer. Discul va fi disponibil īn Romānia īn rețelele magazinelor de specialitate.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră