Enorm decalaj între votul telespectatorilor și al juriului la Eurovision 2024: publicul din 15 țări din totalul de 25 au acordat Israelului numărul maxim de 12 puncte

12 Mai 2024
Enorm decalaj între votul telespectatorilor și al juriului la Eurovision 2024: publicul din 15 țări din totalul de 25 au acordat Israelului numărul maxim de 12 puncte Galerie foto (2)

În cadrul finalei Eurovision din această sâmbătă, publicul din mai mult de jumătate dintre țările implicate a acordat Israelului 12 puncte în timp ce de partea juriilor profesioniste, reprezentanta Israelului, Eden Golan, a fost în mare măsură evitată obtinând doar 52 de puncte. Diferența este de 271 de puncte, de departe cea mai mare din finală. Doar Ucraina și Croația nu au oferit niciun punct de la public Israelului, scrie Le Parisien

Sâmbătă seara, în timpul unei finale Eurovision marcate de controverse aprinse cu privire la participarea Israelului, în plin război din Fâșia Gaza, distribuirea punctelor a scos la iveală un mare decalaj între opțiunile telespectatorilor și cele ale profesioniștilor .

La finalul voturilor juriului, reprezentanta statului Israel, Eden Golan, obținuse doar 52 de puncte, ceea ce îi acorda un modest loc 12. Seara nu a fost complet liniștită pentru cântăreața fluierată de mai multe ori de adversarii războiului din Gaza . Doar 11 țări i-au oferit câteva puncte, de la opt pentru Cipru, Norvegia și Germania la două pentru Letonia. Franța a acordat trei, la fel că Georgia, Malta și Moldova. Lituania a distribuit patru, iar Belgia și Estonia cinci. Ceilalți 15 nu i-au atribuit absolut nimic.

Dar publicul i-a oferit lui Eden Golan o adevărată „revenire”: în 15 țări, voturile spectatorilor au oferit 12 puncte pentru Israel. Fanii din Australia, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, San Marino, Spania, Suedia, Elveția, Marea Britanie și „restul lumii” (țări care nu participă la Eurovision) au acordat scorul maxim (12 puncte) lui Eden Golan. Alți șapte i-au acordat cântăreței în vârstă de 20 de ani zece puncte. Doar Ucraina și Croația nu au oferit niciun punct de la public Israelului.

Drept urmare, cu votul publicului, Israelul a primit 323 de puncte suplimentare. Suficient pentru a-l trimite direct pe locul 5 în finala competiției. În Franța, votul în favoarea candidatului israelian a făcut obiectul unei intense mobilizări pe rețelele de socializare. Personalități politice sau intelectuale, printre care filosoful Bernard-Henri Lévy, au anunțat că își vor da votul lui Eden Golan pentru a răspunde celor care doresc excluderea ei din competiție.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Une publication partagée par Eurovision Song Contest (@_eurovision_2023)

Alte stiri din Muzica

Ultima oră