Joi, 30 noiembrie, la Clubul Ţăranului, avem un dublu eveniment, de la ora 21.00, concertul "Săftiţă" susţinut de Marius Mihalache & Balkanic Project şi lansarea compilaţiei “The Best of Romanian Ethno Jazz”. Concertul va fi susţinut de Marius Mihalache/ tambal, Arabela/voce, Mandela/flaut, caval, ocarina, fluier, Lorin Mihalache/tobe, Florin Parfene/bass. Intrarea la concert este 40 de lei.
Iată lista pieselor cuprinse pe “The Best of Romanian Ethno Jazz”: 1-Aura Urziceanu-Pe deal pe la Cornățel, 2-Jancy Korossy-Ramona Horvath-Dans din Oaș (3.46), 3-Elena Mîndru-Jocul țambalelor (4.12), 4-Teodora Enache...Nr.3, 5-Manuela Cara-Doi voinici (4.07), 6-Geta Burlacu-Bordeiaș (3.50), 7-Jancy Korossy-Ramona Horvath-Târgul de la Viziru (3.40), 8-Martha Hristea, Vlaicu Golcea& Daniel Ivașcu-Lină, 9.Manuela Cara-Hora (1.53), 10-Teodora Encahe...Nr. 1, 11-Florin Răducanu-Joc din Oaș (7.51), 12-Geta Burlacu-În cîmpul cu florile (3.22), 13-Alex Calancea Band-În pădure (4.34)
“Cînd avem atît de multe producții/valori cu un asemenea profil muzical, cînd aceste producții/valori au o căutare din ce în ce mai mare în showbiz-ul nostru și internațional (vezi prezențele lor pe LP-uri, casete audio și video, CD-uri și DVD-uri, prezențe în concerte, cluburi și festivaluri, în emisiuni Radio și TV), apariția unui album cu acest generic, care să le reunească pe cîteva dintre cele mai-THE BEST OF...din România și R.Moldova, consider că e ceva firesc și mai ales necesar.
Acesta a fost și motivul pentru care Fundația MUZZA împreună cu A&A Records au purces la audierea mai multor albume și apoi la selectarea pieselor prezente în această compilație. Mulțumim atît artiștilor/muzicienilor/formațiilor, cît și Caselor de discuri pentru bunăvoința cu care au răspuns invitației noastre și au acceptat această colaborare.
Selecția consider că e edificatoare atît prin reprezentativitatea muzicienilor din diferite generații, de la Jancsy Korossy și Aura Urziceanu, care au fost printre primii interesați să introducă elemente și chiar teme din folclorul românesc în jazz, continuînd cu generația medie reprezentată de Teodora Enache, Manuela Cara, Marta Hristea, Geta Burlacu și Florin Răducanu, pînă la cei mai tineri precum Alex Calancea, Ramona Horvath și Elena Mîndru, pe de o parte, iar pe de altă parte, prin diversitatea zonelor geografice și etnografice autohtone din care sînt preluate și prelucrate piesele respective: Transilvania, Moldova și Țara Românească.
Nu în ultimul rînd e reprezentativă diversitatea stilistică, de la simpla preluare și transpunere folclorică, urmată de improvizații în idiomul jazz-ului, pînă la subtilități ethno abia perceptibile în aranjamentele extrem de inspirate ale unor compoziții proprii (Vlaicu Golcea, Alex Calancea) sau ale altora (Johnny Răducanu, Bela Bartok). Nici ordinea și nici alternarea pieselor nu e întîmplătoare. Compilația prezentă își propune să ducă la o bună receptare a fenomenului respectiv, a celor care reprezintă magistral acest profil muzical și nu în ultimul rînd, la o audiție plăcută, reconfortantă”. (Alexandru Şipa)