Joi 31 ianuarie, de la ora 19,00 Sala din strada General Berthelot va găzdui cel dintâi concert al serialului „Jazz pe româneşte” pe anul 2019, serial susţinut de Big band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor şi invitaţii săi .
Moșu Lungu va fi prezentator și prefațează aici concertul de mâine : Big band-ul Radio va miza exclusiv pe forţe proprii (deci va fi o evoluţie eminamente instrumentală), demonstrând odată în plus că este un ansamblu de elită ce reuneşte interpreţi de certă valoare, majoritatea inspiraţi improvizatori; o altă particularitate se referă la faptul că melomanilor le este oferit un concert dedicat integral unei unice personalităţi, un concert tribut sub genericul „Remember Peter Herbolzheimer”. Vorbim de cel mai marcant reprezentant al diasporei române de jazz – muzician impus nu numai pe plan european ci şi vizând o mai largă rezonanţă internaţională!
Existenţa lui pământeană a numărat aproape 75 de ani (31 decembrie 1935 – 27 martie 2010), artistul venind pe lume la Bucureşti, pe strada Ion Câmpineanu, ca fiu al tatălui, etnic german originar din Nürnberg şi al mamei, nativă din Brăila. Îndeosebi pentru destinul din ultimele decenii al big band-urilor europene, apare demnă a fi subliniată contribuţia de inestimabilă însemnătate a dirijorului Peter Herbolzheimer. El s-a remarcat în paralel la pupitrele mai multor orchestre de jazz, de tineret şi de adulţi, ale continentului. Timp de 18 ani (1987 – 2006) a condus „Bundesjazzorchester” („BuJazzO” – grupare federală a Germaniei), excelent ansamblu de tineri muzicieni cu care a apărut şi pe scene româneşti în 1995, 1998 şi 2005, colectivul susţinând sute de concerte în Portugalia, ţările baltice, Rusia, Statele Unite ale Americii, ţări ale Africii de Sud, Austria, Croaţia, Turcia, Cehia, Namibia, fireşte, în Germania, având la activ mai multe discuri şi constituindu-se ca o admirabilă şcoală de disciplinare a temperamentelor, de etalare a unor disponibilităţi individuale şi de cultivare a spiritului de echipă, pentru mai bine de două mii de tinere talente care s-au perindat prin ani în componenţa acestei Orchestre Federale. Tot până la finele anului 2006, Peter Herbolzheimer a fost prim-preşedinte al Federaţiei Germane de Jazz (Union Deutscher Jazzmusiker – UDJ), cu sediul în Bonn. Ilustrul senior al baghetei a dirijat şi alte big band-uri de tineret, precum „Yamaha Jazz Orchestra”, după cum de neuitat rămîne turneul întreprins în perioada 18 aprilie - 7 mai 2009, încheiat în România, al renumitei „European Jazz Orchestra” (EJO), sub conducerea sa Dar realizarea cea mai importantă care l-a revelat pe firmamentul genului a fost un aparat orchestral numit „Rhythm Combination And Brass”, al cărui demiurg el a fost în 1969 şi pe care l-a condus timp de patru decenii! Nu doar dirijor de excepţie şi profesor de indiscutabil tact pedagogic, ale cărui repetiţii meritau a fi efectiv considerate tot atâtea etape ale unui masterat în jazz, Peter Herbolzheimer s-a distins totodată drept un inegalabil aranjor şi un prolific compozitor. De amintit în acest sens obţinerea Premiului I la Concursul Internaţional în domeniul Creaţiei de Teme de Jazz derulat la Monaco (ediţia 1974), ca şi selectarea unei compoziţii ce i-a purtat autograful, drept melodie inaugurală a Olimpiadei de la München; fapt notabil, artistului i s-a înmânat din partea Direcţiei „Formaţii Muzicale” a Societăţii Române de Radiodifuziune, cu ocazia concertului din martie 2008 o Diplomă de Excelenţă. Mai putem vorbi despre prestigioase conlucrări cu mari muzicieni de jazz de peste ocean şi europeni, despre numeroasele colaborări cu diferite posturi de radio şi cu diverse orchestre care i-au solicitat periodic prezenţa la pupitrul dirijoral. Şi, să adăugăm celor deja afirmate, existenţa unei cuprinzătoare discografii sub nume propriu, numărând peste treizeci de albume!
Cu toate că a emigrat cu familia din ţara natală în 1951, stabilindu-se în Germania, Peter Herbolzheimer a iubit cu pasiune România, fără a uita vreo clipă limba maternă, neocolind nici un prilej de a reveni acolo unde s-a născut. Astfel, pentru onorarii modeste, deplasându-se cu automobilul propriu de la Köln la Bucureşti, muzicianul a acceptat de mai multe ori în ultimii ani ai carierei invitaţia Big band-ului Radio de a-l dirija în concert (fiecare apariţie pe podium fiind precedată de cinci – şase consistente repetiţii). Peter Herbolzheimer s-a simţit întotdeauna intens ataşat sufleteşte de România, de peisajele, arhitecturile, oamenii ei, de vibraţiile subtile proprii tipului autohton de spiritualitate... argumente care îi conferă un loc definitiv în eternitatea artei noastre sonore.
Concertul de joi seara va include câteva dintre cele mai reuşite compoziţii ale muzicianului – precum „Filibuster”, „Just Like That”, „Ballad For A Friend”, desigur inspiratul „Blues In My Shoes” dar şi aranjamente de înaltă clasă conferite unor notorii teme standard din repertoriul de circulaţie internaţională al genului. Întâlnirea cu jazzul din Sala Radio de mâine seară va prilejui accentuate contribuţii solistic-improvizatorice ale saxofoniştilor Paolo Profeti, Diana Suciu, Dan Marin Ioniţă, ale trompetiştilor Sebastian Burneci, Silviu Groaza, Silviu Albei, ale trombonistului Ciprian Partenie, pianistului George Natsis, chitaristului Liviu Negru, bassistului Eugen Tegu, toboșarului Laurenţiu Zmău.