Artist complex, Cătălin Tîrcolea este deopotriva compozitor, orchestrator, naist, pianist (claviaturi), programator, producator muzical si inginer de sunet.
A colaborat cu numerosi muzicieni de prestigiu din tara si din strainatate precum: Toni Iordache, Ion Dragoi, Marin Chiser, Johnny Raducanu, Ramon Tavernier, Richard Oschanitzky, Kurt Hauenstein (Supermax), Rick van der Linden (Ekseption). Primul său album “ Variations” ,inregistrat in 1978, a fost considerat o premiera mondiala, dat fiind combinatia instrumentelor nai si sintetizator, combinatie folosita pentru prima oara in istoria muzicii. Catalin Tircolea a dus o bogata activitate in domeniul jazz-ului inregistrand sase albume (cinci ca naist si unul ca pianist.
Colaborand cu mari producatori precum: Peter Hauke (Nukleuss, Scorpions, Tangerin Dream, etc.), Jack Lancastr ( Gary Moore, Phil Collins, Stephane Grapelli, Hans Zimmer, Jack Bruce, Brian Eno , Vangelis, etc.) si Rob & Ferdi Bolandd (care au scris si au produs muzica pentru Status Quo – “We’re In The Army Now” si Falco – “Amadeus”, printre altii, Catalin Tircolea si-a imbogatit experientele muzicale, nu numai ca interpret, dar si ca producator muzical.
De curând, Tîrcolea a înregistrat poemul simfonic "Fiul Omului", pe care si-l prezintă singur în randurile de mai jos: „Iubiți prieteni, Sunt bucuros să vă anunț că cea mai importantă lucrare a vieții mele poemul simfonic "Fiul Omului", s-a materializat într-un album. Cel de al douăzeci și șaselea din discografia mea.
Cred că sunteți de acord cu mine că sunt un tip curajos, avand în vedere momentul în care scot acest album. În plină apocalipsă, în plină aberație gen politicaly correct - vezi romanul lui Agatha Cristie "Cei zece negrii mititei" transformat în "Cei zece" de exemplu, etc... -, ce mai, o epoca de-a dreptul satanistă. O epocă în care în loc să privim în sus, către Dumnezeu, ne privim pântecele și tot ce este mai jos de el, afundându-ne din ce în ce mai mult în grobianism, imbecilitate, lipsă de orizont.
Alungarea lui Dumnezeu din vieţile noastre are un preţ. Vedem ce se înttâmplă, dar...nu credem. Dăm nişte explicaţii sterile unor întâmplări teribile şi pur şi simplu nu înţelegem că totul se datorează lipsei credinţei noastre în Dumnezeu. Astfel s-a învârtoşat şi Faraon care, deşi a văzut atâtea minuni facute de Dumnezeu, tot nu s-a îndreptat, ci a pierit. Asta vrem şi noi prin învârtoşarea noastră? Să nu fie aşa!
Sper ca acest poem să vibreze pentru voi, dar mai ales în voi. Şi mai sper ca emoţiile dumnevoastră vis a vis de această lucrare a mea, să vă ajute să vă apropiaţi şi mai mult de Dumnezeu.
Bucuria pe care am avut-o cântându-L pe Dumnezeu, vreau să o împart cu voi, de aceea vă anunț pe această cale că am scos o ediție limitată a acestui album. Asta se datorează faptului că firma americană la care trimiteam materialul sub formă de mp3, a dat faliment, iar celelalte firme nu mai prezintă pentru mine garanţie. Deci, cei interesați de procurarea albumului fie în format CD, fie mp3 la cea mai înaltă rezoluție, se pot adresa managerului meu la:
site la: www.tircolea.ro
Doamne ajuta!
P.S. Cum aş descrie poemul într-o fraza? Un poem simfonic plin de culoare, dinamic, emoțional și cald, cu părți (picturi) lirice, epice și dramatice. Mai jos aveţi un video cuprinzand cateva fragmente din lucrare: