A murit o legendă a radioului românesc: Gheorghe Verman, realizatorul emisiunilor ”Viața satului” și ”Iarba verde de acasă”

16 Iul 2020 | scris de Andreea Vasilescu
A murit o legendă a radioului românesc: Gheorghe Verman, realizatorul emisiunilor ”Viața satului” și ”Iarba verde de acasă”

Gheorghe Verman, o legendă a postului de radio public, a murit, informează Radio România. Gheorghe Verman avea 78 de ani și a prezentat aproape trei decenii emisiunea ”Viaţa Satului”, însă era cunoscut şi pentru emisiunea "Iarba verde de acasă".

Fondator al reţelei Studiourilor Teritoriale şi Locale din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), al postului Antena Satelor, director general adjunct al SRR, şef al Departamentului Studiourilor Teritoriale şi Locale, Gheorghe Verman a rămas un cunoscut şi preţuit om de radio şi televiziune, graţie miilor de emisiuni realizate cu un ataşament remarcabil faţă de satul românesc de azi.

De-a lungul vremii a realizat nenumărate emisiuni radio si tv, aflate azi în Fonoteca de Aur a Radioului public, în arhiva Televiziunii Române, dar şi în memoria şi inimile ascultătorilor.

Pentru Radio România a realizat emisiunea ”Iarba verde de acasă” şi, timp de peste 20 de ani, a fost moderatorul emisiunii ”Viaţa Satului”, la TVR.

Este autorul mai multor cărţi consacrate civilizaţiei rurale şi spiritualităţii naţionale. În anul 2001, la Editura Gramar a apărut Poartă la sfinţenie (urmată, un an mai târziu de ediţia în limba engleză, Gate to Sanctity) şi Iarba verde de acasă. În 2002, Editura Mirton din Timişoara publică volumul său Reîntâlniri pe uliţa mare, dedicat deasemenea satului românesc, pe care Gheorghe Verman l-a fixat drept reper esenţial al existenţei sale jurnalistice.

Un remarcabil studiu managerial - Radioul public regional, editat în anul 2002 de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, a fost dedicat profesioniştilor din reţeaua studiourilor teritoriale şi, spre studiu, studenţilor facultăţilor de jurnalism şi comunicare.

În anul 2004, Editura Casa Radio i-a tipărit volumul ”Tărâmul îngerilor.”

Profesionalismul, înţelepciunea şi echilibrul de care a dat dovadă toată viaţa rămân adevărate repere pentru generaţii întregi de jurnalişti dar şi pentru toţi cei care l-au cunoscut.

Gheorghe Verman s-a născut pe 10 martie 1942 la Constanţa. A urmat Facultatea de Limbă şi Literatură Română în perioada 1960-1965, iar în perioada 1962-1964 a studiat Ştiinţele Comunicării la Universitatea Maxim Gorki, din Moscova.

A fost distins cu ordine şi medalii care au exprimat aprecierea de care s-a bucurat acest incontestabil profesionist al microfonului: Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Preşedinţia României, Meritul Academic acordat de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gh. Ionescu-Şişeşti, Marele Premiu acordat de Federaţia Agricultorilor Privatizaţi din România, Premiul Bursei de Mărfuri Maritime şi de Mărfuri Constanţa, titlul de senator de onoare, acordat de Universitatea din Sibiu, Premiul Special la Gala Superlativelor VIP (2002), Marele Premiu al Fundaţiei Culturale Nişte ţărani (2005).

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră