Un șef toxic poate duce la falimentul unei companii - studiu

15 Feb 2022
Un șef toxic poate duce la falimentul unei companii - studiu

Pare greu de crezut, dar cercetătorii trag un semnal de alarmă cât se poate de serios. ”Șeful "toxic” a stat la baza unui studiu realizat de societatea britanică de psihologie și a confirmat bănuielile multora dintre angajați. Conform studiului, din pricina unor probleme de comportament și de personalitate, unii șefi le fac viața mizerabilă subalternilor și duc de râpă afacerile și companiile pe care le conduc.

Autorul studiului a explicat că există mai multe caracteristici cu ajutorul cărora pot fi identificați respectivii drept ”toxici”. Din nefericire, același studiu concluzionează că un astfel de manager poate să rămână nedetectat ani la rând. Cei care sunt deasupra sa pe scara ierarhică vor vedea numai latura sa șarmantă și nu vor avea niciodată acces la fața ascunsă a personalității sale.

Profesor de psihologie la Universitatea din Londra, Adrian Furnham, susține că un șef nepăsător, egoist și arogant reprezintă o sursă de mare amărăciune la locul de muncă.

Efectul în rândul angajaților poate fi lipsa de entuziasm și o productivitate scăzută în procesul muncii, se arată în studiul citat. Caracteristicile unui astfel de șef: arătos, educat, vorbește bine, îndrăzneț și încrezător în forțele proprii.

Profesorul Furnham scoate în evidență și alte caracteristici ale unui șef toxic. ”Actiunile sale sunt greu de anticipat. Niciodată nu vei fi sigur de următoarea sa mutare. Țipă, se supără sau își arată proasta dispoziție fără prea multă jenă. Nu se critică pe sine și nu își cenzurează izbucnirile. Nu lipsesc nici manifestările sale de narcisism", spune profesorul Furnham.

Psihologul Violeta Rotărescu atrage atenţia asupra problemelor pe care le pot dezvolta cei care activează mai mult timp într-un mediu toxic: "Sunt organizaţii precum cele militare unde supunerea şi caracterul dominant al şefului ar trebui să fie dominante, dar un om care are un nivel stabil al echilibrului interior nu ar trebui să muncească de frică". Experienţa a demonstrat că stimularea prin frică funcţionează, dar pe termen foarte scurt, echipa renunţând după cel mult câteva luni la locul de muncă. Perioada până la demisie e însă problematică. "Se spune că atunci când intri în casă laşi problemele de la birou la uşă, dar n-ai cum să nu duci o parte din ele pentru că e un prea-plin pe care trebuie să-l reverşi undeva", spune Rotărescu, cu trimitere la cei care nu îşi temperează pornirile la sala de sport sau ascultând muzică, ci certându-se cu familia. "De aceea managerii toxici sunt atât de periculoşi: nu sunt afectaţi doar angajaţii, ci şi familiile lor."

Alte stiri din Life style

Ultima oră