Ucraina le cere civililor să ajute la crearea unei puternice armate de drone

16 Iul 2022
Ucraina le cere civililor să ajute la crearea unei puternice armate de drone

Civilii își pun dronele la dispoziția armatei ucrainene pentru a face recunoaștere de-a lungul liniilor frontului, a observa mișcarea trupelor ruse și chiar a direcționa focul de artilerie, scrie BFMTV

Într-o poiană de la marginea capitalei Ucrainei, o camionetă ridică praf în timp ce alunecă pe o pantă, pasagerii săi cântând melodia din comedia de succes din anii 1980 „Academia de Poliție”. Nu este un vehicul de aplicare a legii din SUA, ci un Mitsubishi L200 al armatei ucrainene, care urmărește o dronă de supraveghere cu quadcopter.

Acești soldați se antrenează pentru a fi ochii armatei ucrainene care s-a angajat într-o extindere masivă a flotei sale de drone de supraveghere . Astăzi, cei zece soldați învață să-și piloteze dronele dintr-un vehicul în mișcare.

„Este foarte important să avem o dronă în fiecare unitate de luptă, pentru că sunt ochii noștri în cer”, a spus Lt. Anton Galiachinsky, 40 de ani, expert în analiza datelor vizuale care participă la exercițiu.

Dacă încă de la începutul conflictului s-a vorbit mult despre dronele de luptă turcești ale armatei ucrainene, provocând avarii grave vehiculelor blindate rusești, Ucraina era înainte de război lipsită de dronele de supraveghere.

Fără o unitate dedicată, trebuie să se bazeze pe patriotism și pe donații pentru echipamente și pregătirea piloților. Soldații urmați de AFP urmează cursurile Global Drones Academy, companie condusă de Anton Veklenko, pilot de dronă din 2015 și „foarte solicitat” de la începutul războiului.

"Greu de observat"

„Unul dintre cele mai importante aspecte ale antrenamentului este siguranța”, a declarat Anton Veklenko pentru AFP.

Specialist în fotografia cu drone, acesta din urmă, în vârstă de 35 de ani, învață acum cum să devii pilot – dar mai ales cum să nu devii ținta focului rusesc.

„La începutul războiului, mulți dintre soldații noștri au murit pentru că nu știau că sunt supravegheați”, a spus el. „Am dezvoltat o metodă care îi permite pilotului să nu-și dezvăluie poziția”, continuă el fără să spună mai multe.

Aceste drone mici permit Kievului să efectueze recunoașteri de-a lungul liniilor frontului, să detecteze trupele și echipamentele rusești și chiar să dirijeze focul de artilerie de la distanță. Ele salvează vieți ucrainene, dar sunt scumpe și puține la număr.

Ambele părți au folosit și mașini mai mici, controlate prin radio, dar Kievul spune că contramăsurile electronice rusești care le blochează sistemele de comunicații sunt din ce în ce mai eficiente.

La începutul lunii iulie, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a făcut un apel la donații pentru achiziționarea unei flote de drone militare în întreaga lume pentru a forma o „Armata de drone” ucraineană. Au fost strânși circa 13,5 milioane de euro, care vor finanța o primă serie de 200 de utilaje echipate cu camere termice, GPS și software de cartografiere.

„Principalul este că sunt greu de depistat, așa că sunt greu de doborât”, spune site-ul web legat de apelul lui Volodymyr Zelensky.

Dronații

Potrivit lui Yury Shchygol, șeful serviciului de securitate cibernetică și informații din Ucraina, a fost deja semnat un contract cu producătorii polonezi și au fost deja primite patru drone tactice. Echipele sale studiază posibile contracte în Portugalia, Statele Unite, Japonia și Israel, a adăugat el în cadrul unei întâlniri cu presa săptămâna aceasta.

De asemenea, Volodymyr Zelensky a cerut ca „dronările” de dispozitive mai mici să aibă loc în Ucraina, Statele Unite sau Polonia. Pasionații și piloții de drone comerciale au început să-și doneze dispozitivele pentru a susține „Armata de drone”, dar Ucraina țintește mai sus.

„Am primit 30 de drone în cadrul programului „Donează-ți drona”, atât de la ucraineni, cât și din străinătate. Scopul nostru este să strângem 1.000”, a spus Yuri Shchygol.

Campania a luat chiar o întorsătură urgentă în această săptămână, cu avertismente din partea oficialilor americani spunând că Rusia intenționează să achiziționeze sute de drone de luptă din Iran.

Învățarea cum se operează dronele civile durează două săptămâni, a spus Yuri Shchygol, în timp ce piloții dronelor militare de recunoaștere vor primi o lună de pregătire. Dar el crede că Armata de drone a Ucrainei va da roade dincolo de conflictul cu Rusia. Până la urmă „Elon Musk a spus el însuși că războaiele viitorului vor fi decise de drone”.

Alte stiri din Life style

Ultima oră