Păstrarea locuinței curate presupune mult mai mult decât curățarea pur și simplu a pardoselii din bucătărie și lustruirea băii. Există multe obiecte de uz casnic obișnuite pe care trebuie să le înlocuiți în mod regulat. De la saltele la mașinile de spălat vase, bacteriile se pot acumula foarte repede când sunt lăsate să se înmulţească, scrie independent.co.uk.
Periuţa de dinţi
După cum spune şi stomatologul, igiena dentară este extrem de importantă. Nu numai că periuțele de dinți trebuie înlocuite, astfel încât să vă puteți curăța dinții în mod eficient, dar este, de asemenea, vital să le schimbaţi dacă recent aţi fost bolnavi. "Ar trebui să vă schimbați periuța de dinți sau capul periuței electrice la fiecare trei luni, cu excepția cazului în care trebuie să o faceţi mai repede", a declarat medicul dentist Ben Atkins pentru Netmums. Copiii își uzează periuțele de dinți mai repede decât adulții, motiv pentru care e nevoie de înlocuirea acestora chiar mai devreme de trei luni.
Peria de păr
Când vă pieptănaţi frecvent părul cu aceeași perie, aceasta strânge tot felul de germeni de pe unde ai pus capul sau pur și simplu de pe unde ai mers într-o zi. Hairstilistul celebrităților Jamie Stevens ne sfătuieşte să curățăm peria cel puțin o dată pe săptămână și să cumpărămi una nouă în fiecare an. "Curățați-vă peria în apă fierbinte cu săpun și înlăturați părul prins în ea", spune el. Apoi pulverizați cu spray dezinfectant pentru a elimina germenii persistenţi.
Papucii
Când vă puneţi papucii în picioare la sfârșitul unei zile lungi, probabil că vă gândiți la cât de nesiguri ar putea fi. "Trebuie să aveți grijă de orice lucru care vine în contact cu pielea dumneavoastră", spune profesorul de igienă Sally Bloomfield. Ar trebui să vă spălați în mod regulat papucii pentru a reduce riscul de infectare și să-i înlocuiți la fiecare șase luni. "Dacă aveți o infecție fungică, de exemplu, vă puteți reinfecta", a mai spus dr. Bloomfield.
Dezinfectanţii de uz casnic
Când vine vorba de curățarea toaletei sau a altor suprafețe, ar trebui cumpărate alte substanţe dezinfectante la fiecare trei luni. Dezinfectanții de uz casnic, neutilizați în acest interval de timp, ar putea să nu mai fie la fel de eficienți atunci când îi veţi folosi.
Bureții de curăţat
Bureții care se folosesc pentru curățarea băii sau a bucătăriei ar trebui aruncați săptămânal. Dacă vă gândiți la cantitatea de murdărie care se acumulează în casa dvs., aceast lucru nu ar trebui să vă surprindă.
Salteaua
O persoană petrece, în medie, aproximativ 25 de ani din viață dormind. Prin urmare, dacă nu dormiți pe o saltea de susținere, atunci acest lucru ar putea avea un efect dăunătorasupra sănătății voastre fizice, pe termen lung. Conform Sleep Council, trebuie să cumpărați o saltea nouă la fiecare opt ani, astfel încât să oferiți corpului dumneavoastră sprijin și confort cât mai mult posibil.
Covorul
Când vă plimbați pe covor în fiecare zi, este posibil să nu luați în considerare cantitatea de murdărie care s-a acumulat în tesătură. Covoarele pot conține tot felul de bacterii şi ar trebui să fie schimbate la fiecare 5-15 ani. Acest lucru poate varia în funcție de materialul din care e făcut, deoarece anumite tipuri de covoare sunt mult mai predispuse să strângă murdărie.
Maşina de spălat vase
Dacă folosiți aceeași mașină de spălat vase pentru o perioadă prea lungă de timp, atunci în cele din urmă vesela nu va mai fi suficient de bine curăţată. Achiziționarea unei mașini noi de spălat vase este o investiție bună pentru întreaga gospodărie, motiv pentru care ar trebui să faceți acest lucru la fiecare 10-15 ani.
Recipientele din plastic
Pentru cei care luați zilnic mîncare de acasă pentru prânz într-un vas de plastic. Dacă recipientul din plastic pe care îl folosiți are zgârieturi sau dacă îl utilizați atunci când vă încălziţi mâncarea în cuptorul cu microunde, atunci puteți expune produsele alimentare la toxine dăunătoare. Asigurați-vă că înlocuiți recipientele de alimentare din plastic cel puțin o dată la șase luni.
Tigăile
Nu este recomandabil să gătiți alimente în tigăi care au fost zgâriate sau ciobite. Ar trebui să încercați să înlocuiți tăvile şi tigăile de bucătărie cel puțin o dată la trei până la cinci ani, deoarece gătitul în vase care au fost deteriorate ar putea elibera compuși dăunători și pot contamina alimentele.
Prosoapele de baie
Nimic nu este mai confortabil decât să vă înfășurați într-un prosop nou cumpărat, incredibil de moale. Putem spune cu toții când un prosop depășește durata de viaţă, deoarece devine aspru la atins. Când prosopul nu mai este capabil să absoarbă apa așa cum trebuie, înseamnă că va fi mai ușor pentru bacterii să se dezvolte pe suprafața sa. Încercați să vă înlocuiți prosoapele la fiecare trei ani.
Pernele
Dacă nu vă spălați pernele cel puțin o dată la trei luni, atunci vă expuneți fața la foarte multă murdărie. "O pernă veche, nespălată ar putea conține, până la 10% din greutatea ei, piele descuamată, acarieni morți și excrementele lor, încărcate de alergeni", conform Sleep Council, care recomandă înlocuirea pernelor la fiecare doi sau trei ani.