Prințul Harry dezvăluie că a ucis 25 de persoane în timpul misiunii sale militare în Afganistan

06 Ian 2023
Prințul Harry dezvăluie că a ucis 25 de persoane în timpul misiunii sale militare în Afganistan

În memoriile sale, Ducele de Sussex recunoaște că a ucis talibani când era angajat ca pilot de elicopter în Afganistan, în 2007-2008, apoi din septembrie 2012 până în ianuarie 2013, scrie Madame Figaro.

Prințul Harry a anunțat deja că va aborda toate subiectele în memoriile sale: copilăria și exilul său, mama sa Lady Diana și soția sa Meghan Markle, noul rege și ultima regină, bunica sa Elisabeta a II-a, ajutorul umanitar și armata... Și asta, până la cel mai mic detaliu. În autobiografia Spare ("Rezerva" care va fi publicată pe 10 ianuarie), Ducele de Sussex dezvăluie că a ucis 25 de „talibani” în vremea când era angajat ca pilot de elicopter în Afganistan. El clarifică în continuare că a trebuit să-și trateze țintele ca „piese de șah”, așa cum a învățat la antrenament pentru a trage, a informat The Telegraph joi (5 ianuarie).

Fiul cel mic al regelui Charles al III-lea a petrecut, de fapt, zece ani în armata britanică, cu două desfășurări în Afganistan: în 2007-2008 timp de zece săptămâni, apoi ca pilot de elicopter în sudul țării din septembrie 2012 până în ianuarie 2013. În cele din urmă, a demisionat  în 2015, nemaiputând reveni pe teren.

„Tragem când este necesar”

În autobiografia sa, din care unele ziare au obținut deja o copie, Prințul Harry spune că a învățat în antrenament să ucidă inamicii și că asta făcea parte din munca lui. „Tragem atunci când este necesar, luăm o viață pentru a salva o viață”, explică nepotul Elisabetei a II-a, acum exilat în California.

Potrivit The Telegraph, el spune despre a doua sa desfășurare că și-a putut număra victimele datorită camerelor de la bordul elicopterului său Apache. „Mi s-a părut esențial să nu-mi fie frică de acest număr. Deci numărul pentru mine este 25. Nu este un număr care să mă umple de satisfacție și nici care să mă jeneze”, scrie prințul în vârstă de 38 de ani.

El spune că a considerat aceste victime drept „piese de șah” scoase din joc, așa cum era planificat în antrenamentul său. Pentru că este imposibil să ucizi o țintă „dacă o considerăm ca persoană”, insistă el. „Mi-am propus încă din prima zi să nu mă culc niciodată îndoindu-mă că am făcut ceea ce trebuie, că am împușcat talibani și numai talibani, fără civili în apropiere”, a spus el. „Am vrut să mă întorc întreg în Marea Britanie, dar mai mult am vrut să mă întorc acasă cu conștiința intactă”.

Tot potrivit The Telegraph, implicarea militară a prințului l-a transformat într-o potențială țintă a teroriștilor, de unde și temerile cu privire la siguranța lui pe care le-a exprimat de când a părăsit monarhia în 2020 și și-a pierdut protecția publică.

Alte stiri din Life style

Ultima oră