Olanda: un donator de spermă are peste 550 de copii

03 Apr 2023
Olanda: un donator de spermă are peste 550 de copii

O asociație olandeză a depus o plângere împotriva lui Jonathan M., un donator de spermă despre care se spune că ar avea peste 500 de copii în întreaga lume, scrie TF1Info.

Un muzician olandez de 41 de ani din Haga ar avea cel puțin 550 de copii în întreaga lume prin donații de spermă, relatează ABC News. O frenezie care a determinat Fundația Donorkind, o organizație care apără drepturile copiilor nascutii prin donare de gameți, să depună o plângere la o instanță olandeză pentru a îi opri dorințele nebunești. 

„Donatorul a acordat prioritate dorinței de a se reproduce, iar comportamentul său reprezintă o amenințare pentru bunăstarea mentală și fizică a copiilor donatorului”, a declarat pentru Euronews Mark de Hek, avocatul fundației. Bărbatul, identificat de presa olandeză drept „Jonathan M.”, și-a donat sperma la cel puțin 13 clinici din Țările de Jos și din străinătate, spune fundația. Cu toate acestea, conform ghidurilor medicale olandeze, un donator poate avea doar 25 de copii pentru a preveni relațiile incestuoase și pentru a proteja sănătatea mintală a copiilor născuți din donatori. 

Când mă gândesc la consecințele pe care le poate avea acest lucru pentru copilul meu, am un nod în stomac și îmi fac griji pentru viitorul lui, spune mama unuia dintre copii

La originea acțiunii în justiție se află mama unuia dintre copiii săi, conceput în 2018 cu ajutorul donării de spermă. 

„Dacă aș fi știut că are deja peste o sută de copii, nu aș fi ales niciodată acest donator”, a spus ea într-un comunicat. „Când mă gândesc la consecințele pe care le poate avea acest lucru asupra copilului meu, am un nod în stomac și îmi fac griji pentru viitorul lui: câți copii vor mai veni? Aducerea lui în instanță este singura modalitate de a-mi proteja copilul”, a continuat ea.

Acest donator compulsiv a fost avertizat pentru prima dată în 2017 prin intermediul Societății Olandeze de Obstetrică și Ginecologie (NVOG). El avea atunci deja 102 copii nascuti în 11 clinici diferite, au spus oficialii. Dar asta nu l-a împiedicat să continue să-și doneze gameții, în special în Danemarca și Ucraina, sau în mod ilicit prin intermediul site-urilor de internet. Totul în timp ce a mințit despre numărul de copii care se născuseră prin băncile de spermă.

Pentru a-i reduce contribuțiile genetice, Fundația Donorkind a cerut ca toate probele de spermă încă stocate să fie distruse, cu excepția celor destinate femeilor care au avut deja un copil de la acest donator și care doresc să-i ofere un frate sau o soră.

Potrivit presei olandeze, Jonathan M. locuiește acum în Kenya și a refuzat să comenteze procedurile judiciare împotriva lui.

Alte stiri din Life style

Ultima oră