O părticică de Dumnezeire: Artist tatuator în vârstă de 106 ani pe coperta uneia dintre cele mai renumite reviste din lume

01 Apr 2023
O părticică de Dumnezeire: Artist tatuator în vârstă de 106 ani pe coperta uneia dintre cele mai renumite reviste din lume

O femeie tatuator indigen din Filipine, creditat pentru a ajuta la menținerea în viață a unei forme de artă cunoscută sub numele de batok, a devenit cea mai în vârstă vedetă de copertă Vogue după ce a apărut în ediția filipineză a revistei la vârsta de 106 de ani. Apo Whang-Od, care este din Buscalan, un sat îndepărtat, muntos din provincia Kalinga din nordul Filipinelor, a început să tatueze la 16 ani. Odată descrisă ca fiind ultimul mambabatok rămas, sau tatuator tradițional Kalinga, ea a inspirat de atunci o nouă generație să învață batok, a spus Vogue. Batok implică lovirea manuală a tatuajului în piele, folosind un spin, care este înmuiat în funingine și colorant natural și este atașat de un băț de bambus, conform The Guardian.

„Anunțată drept ultimul mambabatok al generației sale, ea a imprimat simbolurile tribului Kalinga – care semnifică puterea, curajul și frumusețea – pe pielea a mii de oameni care au făcut pelerinaj la Buscalan”, a scris Vogue Philippines pe Instagram.

În mod tradițional, tatuajele reprezintă curaj pentru bărbații războinici sau frumusețe pentru femei. Cu toate acestea, în ultimii 15 ani, pe măsură ce Whang-Od a fost sărbătorită pentru arta ei, turiștii s-au adunat din ce în ce mai mult în satul ei pentru a-și face tatuaje. De asemenea, mai mulți tineri au început să se antreneze în practică, potrivit Vogue Philippines. Editorul-șef al revistei, Bea Valdes, a declarat pentru CNN că personalul publicației a fost unanim în decizia lor de a pune Whang-Od pe coperta.

„Am simțit că ea reprezintă idealurile noastre despre ceea ce este frumos în cultura noastră filipineză”, a spus Valdes. „Credem că întreg conceptul de frumusețe trebuie să evolueze și să includă fețe și forme diverse și incluzive. Sperăm să vorbim despre frumusețea umanității.”

Whang-Od, care este cunoscută și sub numele de Maria Oggay, este una dintre puținele vedete de copertă Vogue care provin dintr-o comunitate indigenă și, de asemenea, se crede că este cea mai în vârstă persoană care a apărut pe prima pagină a revistei. În 2020, Judi Dench a devenit cea mai veche vedetă de copertă a British Vogue, la 85 de ani.

Whang-Od nu are certificat de naștere, însă i s-a eliberat un act de identitate poștal în 2017, care i-a permis să acceseze beneficiile disponibile centenarilor din Filipine.

Un mambabatok își poate transmite abilitățile doar prin linia lor de sânge, așa că Whang-Od și-a antrenat nepoatele să păstreze practica. Cu toate acestea, ea plănuiește să continue să-și tatueze atâta timp cât îi permite vederea, a spus ea.

„De ce să nu continui să tatuez cât timp eu încă văd?” a spus ea pentru Vogue Philippines. „Mă opresc doar când nu voi mai vedea, așa că pot continua să dau oamenilor marca Buscalan, marca Kalinga.”

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră