Este una dintre cele mai delicioase, sănătoase şi costisitoare legume. Primii muguri, care pot fi albi, verzi, roz verzui sau violet, sunt bogaţi în vitamine, minerale şi fibre. Mugurii tineri pot fi consumaţi în stare crudă sau rapid pregătiţi la aburi, în cuptor sau pe grătar.
Este și una dintre cele mai timpurii legume din noul sezon: recoltarea lăstarilor începe în aprilie şi mai, continuând în primele luni de vară. Complexitatea de colectare a recoltei şi sezonului scurt de roadă influenţează preţul mai mare a acestui soi. Surprinzător e că este o legumă apropiată cepei, deşi nu se aseamănă nici la aspect, nici la gust.
Sparanghelul este destul de nou pentru noi şi mulţi nu au avut ocazia să aprecieze gustul său. Sparanghelul fiert corespunzător nu este doar foarte fin şi cu un gust delicat, ci dispune de o mulţime de proprietăţi.
Provine din regiunea mediteraneană
Planta provine din regiunea mediteraneană şi este cunoscută din cele mai vechi timpuri. În epoca romană, era cultivată în scopuri medicinale, ca diuretic şi agent purificator al sângelui, folosindu-se frecvent rădăcinile și semințele.
În Epoca Renaşterii, era etichetată ca afrodiziac şi, prin urmare, era interzisă călugărilor. Pe lângă calităţile nutriţionale remarcabile, este o cultură decorativă, care este utilizată în aranjamentele florale.
Efecte benefice și modalități de folosire în scop terapeutic
Planta este bogată în vitaminele A, C, B1, B2, şi E, în mineralele calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier şi zinc. Potasiul şi acidul stimulează funcţia renală, prin urmare facilitează eliminarea toxinelor, zincul ajută la vindecarea rănilor şi întărirea ţesuturilor conjunctive. Calciul şi fosforul sunt utile pentru construirea ţesutului osos, fierul şi magneziul sporesc capacitatea de formare a sângelui.
Cum trebuie utilizat?