Hosman, Chirpăr, Agnita, Nocrich
Valea Hârtibaciului a constituit, în evul mediu, una dintre zonele cu o activitate intensă din Transilvania. Consecinţa acestui fapt este construirea a numeroase aşezări, cu edificii de cult, cu un rol însemnat, de apărare a populaţiei locale. Nicăieri în Europa nu se cunoaşte o asemenea densitate de biserici (cetăţi ţărăneşti) fortificate ca în Transilvania, zonă unde modalităţile de construcţie a monumentelor au cunoscut tehnici şi modele dintre cele mai diverse, adaptate zonei, de către meşterii saşi şi nu numai.
Biserica fortificată din Hosman se înalţă la poalele dealului, satul fiind aşezat de-a lungul pârâului. Dubla incintă a înconjurat la începutul secolului al XVI-lea o bazilică romanică, ale cărei elemente stilistice specifice situează monumentul în secolul al XIII-lea. Portalul romanic, pictat, al bisericii, este unul dintre cele mai frumoase din Transilvania.
De asemenea, prima mențiune documentară, care dovedește existența Parohiei Chirpăr, datează din anul 1337.Biserica evanghelică e construită la începutul secolului al XIII-lea. Locaşul, cu hramul Sfintei Fecioare, este o bazilică romanică, din piatră, cu cor pătrat și absidă, iar navele laterale sunt închise dreptunghiular. În biserică se poate remarca un altar baroc clasic, cu un tablou central reprezentând scena Răstignirii, din 1795 ridicat de Johann Felbarth din Sighișoara.
În ceea ce priveşte Agnita, localitatea este atestată pentru prima dată în anul 1280. Renumită odinioară prin breslele tăbăcarilor, cismarilor, cojocarilor, croitorilor, dogarilor sau olarilor, cu economie semirurală, a fost, de timpuriu, centrul schimbărilor comerciale a liniştitei văi a Hârtibaciului, prin care nu trecea nici unul din marile drumuri ale Transilvaniei. Stâlpii masivi intercalaţi de arce semicirculare de pe partea de nord a navei centrale permit presupunerea că edificiul a fost, mai întâi, o bazilică romanică ridicată în prima jumătate a secolului al XIII-lea. Într-un document păstrat până în 1948 în biserică, era indicat anul 1409 ca fiind acela al construcţiei bisericii actuale.
Nocrich a fost multă vreme reşedinţa Scaunului cu acelaşi nume (unitate administrativ teritorială din evul mediu), unul din cele şapte Scaune săşeşti din sudul Transilvaniei. Aici îşi aveau reşedinţa: judele regal, judecătorul Scaunului, notarul, secretarul şi chirurgul Scaunului. Biserica veche cu hramul Sf. Ladislaus a fost edificată în secolul al XIII-lea, ca o bazilică romanică. În anul 1374 este pentru prima dată atestată localitatea cu denumirea de “Leschkirch”. În secolul al XVIII-lea se construiește biserica actuală. Tot în această localitate, vizavi de biserica evanghelică, se află casa în care s-a născut Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei.
Muzică, dans, activităţi educative-culturale
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA – Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – va fi deschis publicului, pentru vizitare, între orele 16:00-01:00 – intrarea fiind gratuită începând cu ora 16:00. Programul artistic se va desfăşura la scena de pe lac între orele 17:00 şi 22:00 şi va cuprinde evenimente organizate de: Școala de Dans „Ioan Macrea” (între orele 17:00– 18:20), Ioan Bocșa, Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „ICOANE” și invitații lor (între orele 18:30 – 20:15), Sergiu Cipariu, Veteranii Junii Sibiului, Fluierașii din Jina, Fanfara din Jina (între orele 21:00 – 22:00), Andrada & What The Music Band. Vor fi, de asemenea, organizate şi alte activități. În zona morilor de vânt, între orele 19:00-24:00, la cabina foto mobilă,vizitatorii vor avea ocazia să îşi facă fotografii memorabile în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Fotografiile se tipăresc instant și sunt gratuite.
La Școala din Ticera nu vor lipsi atelierele de monetărie, scriere antică, jocuri tradiționale, susținute de Grupul Veteres Milites, proiecție de filme documentare (între orele 18:00-20:00 - Rudăria, Călătoria unei biserici, Biserici fortificate). La Târgul de Țară - începând cu orele 18:00, vor avea loc demonstrații culinare: gogoși tradiționale.
Pe de altă parte, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Casa Hermes, Piața Mică, nr. 11, între orele orele 12:00-01:00, a pregătit vizitatorilor numeroase surprize. Aceştia pot vizita expoziția sculptorului sibian Mircea Ignat “Sacrul Ubicuu” (între orele 18:00 – 01:00), putând participa la proiectul “Muzeul - Prima alegere” (orele 12:00-01:00), organizat de Liceul de Artă. Proiectul le propune tinerilor ca, printr-o adordare activă şi interavtivă, să adauge vizitei la muzeu de Noaptea Muzeelor şi dimensiunea educativă prin implicarea lor directă în organizarea expoziţiei. Proiectul se va concretiza prin organizarea de către tineri a unei expoziţii compuse din 10 obiecte alese de ei. Tot tinerii vor căuta, selecta şi adapta informaţia precum şi pe cea pentru textul de ghidaj. Între orele 22:00-24:00, pe fațada clădirii vor fi proiectate animații ce vor conține elemente grafice cu referire la expozițiile “Sacrul Ubicuu” şi “Muzeul - Prima alegere”.
Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA , Compartimentul de etnografie săsească „Emil Sigerus”, Casa Artelor, Piața Mică nr. 21, va fi deschis între orele 18:00-01:00, oferind, la orele 20:00, vizită ghidată a expoziţiei “Dacă florile ar vorbi... motive florale şi vegetale în broderia săsească”. Este o întâlnire cu lumea florilor prin intermediul simbolurilor florale şi vegetale brodate cu migală de-a lungul a trei secole pe ţesăturile de interior şi pe piesele de port păstrate în colecţiile săseşti ale Muzeului ASTRA. De asemenea, se ilustrează şi utilizarea acestora în industria casnică textilă (bumbacul, inul şi cânepa), la vopsitul firelor de ţesut şi brodat (plante tinctoriale), la prepararea leacurilor (plante medicinale), la folosirea în diverse obiceiuri din ciclul vieţii (naştere, confirmare, nuntă, înmormântare) dar şi la modul în care erau cultivate în grădinuţa cu flori. Ierbarele vechi cu plante culese din flora Transilvaniei - aflate în patrimoniul Muzeului Naţional Brukenthal - Muzeul de Istorie Naturală, completează informaţiile privind aceste multiplele întrebuinţări. Expoziţia va cuprinde şi un segment educaţional desfăşurat în colaborare cu Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”.