Nimeni nu este perfect. Cu toate acestea, mulți oameni străduiesc să fie, ceea ce poate declanșa un val de anxietate. Perfecționismul poate fi o haină potrivită sau un obstacol, în funcție de modul în care este canalizat, după cum explică psihologul Jeff Szymanski, conform healthharvard.edu.
Dr. Szymanski este un instructor asociat de psihologie la Școala Medicală Harvard și director executiv al Fundației Internaționale a TOC.
"Esenţa perfecționismului este intenția de a face ceva bine", spune dr. Szymanski. "Dacă vă concentraţi pe intenția și rezultatul dorit, ajustând strategia atunci când este nevoie, e bine ... Dacă nu tolerezi comiterea unei greșeli, când strategia ta este de a nu face greșeli, atunci când perfecționismul te duce într-o direcție greșită. În forma sa cea mai severă, perfecționismul vă poate aduce în imposibilitatea de a îndeplini orice sarcină din teama de a nu greşi", spune psihologul.
Combaterea anxietății și tulburărilor de stres
Oricine se îngrijorează sau se sperie în anumite situaţii. Dar dacă vă simțiți extrem de îngrijorați, vă este frică sau dacă intraţi în panică în mod repetat, e posibil să aveţi o tulburare de anxietate.
Tulburările de anxietate se numără printre cele mai frecvente boli mentale, afectând anual aproximativ 40 de milioane de adulți americani.
Pentru a vă ajuta să prioritizați proiectele și activitățile care vă interesează cel mai mult și pentru a vă respecta strategiile personale, Dr. Szymanski vă propune următorul exercițiu:
Ce anume contează în viaţă pentru voi ? Ce aţi dori să reprezinte 50 de ani din viața voastră? Dacă aceaste întrebări par copleșitoare, gândiți-vă atunci pe ce anume doriţi să vă concentraţi energiile în următorii cinci ani.
Gândiți-vă la obiectivele și proiectele dvs. curente și aşezaţi-le pe priorități. Utilizați literele "ABCF" pentru a decide unde doriți să excelați (A), să depășiți media (B) sau să fiți medie (C) și la ce puteți renunța (F). De exemplu:
A (efort de 100%): Este obiectivul rezervat pentru ceea ce este cel mai important pentru dvs. De exemplu, dacă cariera dvs. este cea mai valoroasă, obiectivele dvs. ar putea fi impresionarea șefului, că vă mulţumiţi clienții, etc.
B (peste medie, poate 80% efort): Poate că vă place să jucați golf sau tenis sau doriți să învățați o limbă străină. Vă bucurați de aceste activități, dar nu vreţi să fie principala dumneavoastră prioritate.
C (efort mediu): Poate că și a avea o casă curată este important. Dar cât de des trebuie curățată locuinţa? Oamenii nu vin să o vadă în fiecare zi. Ai putea să faceţi curat doar la sfârșit de săptămână? Sau să vă concentraţi pe camerele în care staţi cel mai mult?
F (fără efort): activităţile care va consumă timp şi nu vă aduc satisfacţie - de exemplu, aşezarea hainelor pe umeraşe şi ordonarea lor, împachetarea hainelor într-un anumit mod.
Există unele sarcini la care, dacă vă gândiţi, nici nu contează cu adevărat - le-ați făcut de atâtea ori încât sunteţi pe pilot automat? Ei, atunci, acestea merită tăiate de pe listă!