Dieta călugărului grec este secretul unui trup zvelt, tânăr și sănătos. Iar specialiștii vin în întâmpinare cu mai multe argumente în favoarea acestui regim alimentar. Unul dintre ele ar fi cel potrivit căruia călugării de la mănăstirile din Athos trăiesc foarte mult timp, de cele mai multe ori feriți de boli precum cancerul, bolile cardiovasculare, diabet și Alzheimer.
De asemenea, acești călugări trăiesc, în medie, cu zece ani mai mult decât traiește populația greacă.
Potrivit experților nutriționiști, dieta mediteraneană și zilele de post, în aceeași măsură, contribuie la pierderea în greutate.
Ce presupune "dieta călugărului grec"
Călugării ortodocşi de la Muntele Athos mănâncă aproape exclusiv produse alimentare neprocesate, proaspete, cu un conținut redus de grăsimi. În plus, în zilele de post, călugării reduc drastic aportul caloric, scrie Daily Mail.
Regimul alimentar al călugărilor greci a fost prezentat în cartea "Dieta de la Muntele Athos", scrisă de Richard Storey, Sue Todd și Lottie Storey. Astfel, planul alimentar țintește eliminarea conceptului de "dietă" și presupune, în schimb, împărțirea săptămânii în trei categorii de zile: trei zile de moderație, trei zile de post și o zi de ospăț.
Aceste zile pot fi schimbate în timpul fiecărei săptămâni, pentru ca planul alimentar să se adapteze la stilul de viață al fiecărei persoane.
Cele 3 etape din "dieta călugărului grec"
a) În zilele de post renunți la produsele lactate, pește, carne, alcool, ouă și ulei, dar consumi porții mici de fructe, legume, nuci, semințe și boabe de fasole
b) Zilele de moderaţie îţi permit să ai o dietă mediteraneană sănătoasă, cu produse proaspete şi cu un conţinut scăzut de grăsimi. Produsele lactate, uleiul de măsline, peştele, puiul şi ouăle pot fi incluse în dieta ta în această perioadă, deşi zahărul, alimentele procesate şi carnea roşie sunt încă interzise în meniul tău. Alcoolul este chiar permis în aceste trei zile - chiar dacă este vorba doar despre vinul roşu, pe care trebuie să îl bei cu moderatţe (2 unităţi pe zi - aceasta este cantitatea permisă).
c) Ziua de ospăţ - o putem numi şi "de răsfăţ culinar" - este exact aşa cum sună descrierea ei: o zi în care nu ai interdicţii, o zi în care este permis orice, de la carne roşie până la tort, de la cocktailuri mojito până la ciocolată - chiar daca autorii dietei recomandă un minim de abţinere în ceea priveşte dimensiunea porţiilor.
Citiți despre ce este dieta oloproteică
Citiți despre modul în care evoluează dieta oloproteică a Amaliei Năstase