O parte din patrimoniul istoric al României riscă să cadă în paragină” scrie cotidianul francez Le Figaro, într-un amplu articol dedicat frumuseţilor arhitecturale ale României, lăsate în paragină. „În România, minunăţii arhitecturale sunt ameninţate”, este titlul acestui articol care poate fi citit pe site-ul cotidianului francez Le Figaro.
Cele mai grăitoare exemple pentru jurnaliştii francezi le reprezintă Cazinoul de la Constanţa şi staţiunea Băile Herculane, considerată cândva cea mai frumoastă staţiune balneară din Europa. Pentru francezi, România posedă "bijuterii arhitecturale nebănuite". Unele dintre ele au găzduit capete încoronate şi au reprezentat mândria ţării timp de secole, înainte de a fi lăsate în paragină, scrie Le Figaro.
Este citat numele lui Iosif Armaş („om de afaceri dubios”, subliniază autorii articolului) care a cumpărat la Băile Herculane un edificiu balnear construit între 1883 şi 1886 pe vremea Imperiului austro-maghiar. Noul proprietar, însă, n-a făcut decît să „semneze condamnarea Băilor Herculane la o nouă fază de declin”.
"El preconiza să poată construi imobile noi pentru profitul său personal”, scrie Le Figaro. Articolul mai precizează că Iosif Armaş este în prezent inculpat pentru deturnare de fonduri, şi că fostul primar al oraşului este şi el suspectat de corupţie.
Le Figaro le dă cuvîntul însă şi unor români care se luptă pentru salvarea patrimoniului, cum ar fi un grup de studenţi la arhitectură. „Trebuie să facem ceva, nu se poate. Dacă nu reuşim să salvăm Băile Herculane o parte din identitatea noastră va fi pierdută pentru totdeauna”, spune, de exemplu, Oana Chirilă.
Le Figaro îl citează şi pe primarul Constanţei, Decebal Făgădău, care arată că în 2007 celebrul Cazino, a fost concesionat unei societăţi israeliene. Aceasta însă nu a investiti nimic în refacerea clădirii iar contractul a fost reziliat după patru ani. La originea acestui fiasco, mai spune actualul primar al Constanţei, se află fostul primar social-democrat Radu Mazăre, astăzi plecat să se ascundă în Madagascar.
Cazinoul din Constanţa, ridicat de un arhitect de origine elveţiană, Daniel Renard, cu stil Art nouveau, a fost admirat de Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei, cu ocazia unei vizite la Constanţa, în iunie 1914, scrie Le Figaro. "Astăzi, clădirea este ocupată de porumbei care se cuibăresc sub plafon sau candelabre, în timp ce pardoeala din marmură, precum şi eleganta scară care duce spre etaj sunt presărate cu excremente şi pene", mai scrie cotidianul francez.
Articolul menţionează şi numeroşi iubitori ai patrimoniului din România, despre care explică faptul că sunt angajaţi într-o muncă sisifică, pentru a salva ceea ce se mai poate salva. Ei se izbesc însă de rapacitatea promotorilor imobiliari, precum şi de incompetenţa, dacă nu chiar de complicitatea unor autorităţi.