Primul caz de faliment personal în România

20 Iun 2018
Primul caz de faliment personal în România

Legea falimentului personal (insolvenţei), intrată în vigoare la 1 ianuarie 2018, îşi face efectul. Primul caz de intrare în insolvenţă a persoanei fizice a fost soluţionat recent de o instanţă judecătorească de la noi. Acest lucru reprezintă o premieră în România, notează avocatnet.ro. Mai exact, este vorba despre un român care a început o afacere pe cont propriu și care n-a putut să reziste, acumulând datorii pe care nu le mai putea acoperi.

Judecătorul a considerat că situația financiară a românului e compromisă și a dispus deschiderea procedurii insolvenței prin lichidarea activelor sale.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a anunţat miercuri că a fost publicat, în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, la secţiunea „Debitori – persoane fizice cu obligaţii ce nu decurg din exploatarea unei întreprinderi”, acest prim caz de insolvenţă a unei persoane fizice din România, înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanţa, scrie şi agenţia News.ro.

Accesul la această secţiune se asigură pentru debitori, creditori, administratorii procedurii şi lichidatori, cu titlu gratuit, pe fiecare dosar de insolvenţă în care deţin una din aceste calităţi, potrivit ONRC.

De asemenea, ONRC a anunţat că este disponibil un serviciu online prin care se publică informaţii privind numele, prenumele persoanei fizice faţă de care s-a deschis o procedură de insolvenţă, precum şi localitatea şi judeţul în care îşi are domiciliul/reşedinţa, accesul fiind asigurat cu titlu gratuit.

În speţă, primul caz de insolvenţă a persoanei fizice din România a fost soluţionat de instanţă la cererea debitorului. Acesta a arătat că, în perioada 2007-2008, a demarat o afacere în domeniul imobiliar (construirea unor blocuri şi vânzarea apartamentelor aferente). O parte dintre aceste apartamente au fost cumpărate încă din stadiul de proiect, însă debitorul nu a putut finaliza proiectul. Prin urmare, cumpărătorii nu au putut intra în posesia apartamentelor şi au început executarea silită împotriva debitorului. În plus, acesta a arătat că, pe lângă datoriile faţă de cumpărători, acumulase şi datorii la bugetul de stat, în valoare de 12,5 milioane de euro.

De asemenea, debitorul a declarat că „situaţia sa financiară este iremediabil compromisă şi un plan de rambursare a datoriilor nu poate fi elaborat şi pus în executare, dat fiind că veniturile sale sunt obţinute exclusiv din salariu”, un salariu în cuantum de 1.162 lei, din care 50% se reține și virează către popririle înființate de creditori, notează avocatnet.ro.

Aşadar, instanța a constatat că debitorul este în stare de insolvență „și nu există o probabilitate rezonabilă de a redeveni, într-o perioadă de maximum 12 luni, capabil să își execute obligațiile astfel cum au fost contractate, cu menținerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine și pentru persoanele pe care le are în întreținere”. În consecinţă, a admis cererea debitorului, a desemnat un lichidator judiciar şi a dispus deschiderea procedurii insolvenței prin lichidarea activelor debitorului. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, mai scrie avocatnet.ro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră