Celebra creatoare de modă, Vivienne Westwood, pionierul designer de modă britanic care a jucat un rol cheie în mișcarea punk, a murit la Londra, la vârsta de 81 de ani, The Guardian.
Westwood a murit „în pace, înconjurată de familia ei” în Clapham, în sudul Londrei, joi, au declarat reprezentanții ei într-un comunicat. Ea a continuat să facă lucrurile pe care le iubea, inclusiv să proiecteze, să lucreze la cartea ei și să facă artă „până în ultimul moment”, au adăugat ei.
Soțul și partenerul ei creativ, Andreas Kronthaler, a spus: „Voi continua cu Vivienne în inima mea. Am lucrat până la sfârșit și ea mi-a oferit o mulțime de lucruri cu care să mă descurc. Mulțumesc, dragă."
Născută în satul Tintwistle din Derbyshire în 1941, Westwood s-a mutat cu familia la Londra în 1957, unde a urmat o școală de artă pentru un semestru. Designer autodidact, fără pregătire formală în modă, Westwood a învățat cum să facă haine în adolescență, urmând tipare și demontând hainele la mâna a doua pe care le-a găsit în piețe pentru a înțelege croiala și construcția.
L-a cunoscut pe managerul trupei Malcolm McLaren în anii 1960, în timp ce lucra ca profesor de școală primară, după ce s-a despărțit de primul ei soț, Derek Westwood. Perechea a deschis un mic magazin pe Kings Road din Chelsea în 1971, care a devenit o bântuire pentru multe dintre trupele pe care le-a echipat, inclusiv Sex Pistols, care au fost conduși de McLaren.
Designurile ei provocatoare și uneori controversate au ajuns să definească estetica punk, iar Westwood va deveni unul dintre cei mai celebri designeri de modă din Marea Britanie, combinând referințe istorice, croiala clasică și înfloriri romantice cu mesaje mai dure și uneori deschis politice.
Magazinul lui Westwood și McLaren și-a schimbat de mai multe ori numele, inclusiv rebranding-ul ca Sex, – perechea a fost amendată în 1975 pentru o „expoziție indecentă” acolo – precum și Worlds End și Seditionaries.
Primul show de podium al lui Westwood, în 1981, pentru colecția ei Pirates, a fost un pas important în ca rebelul punk să devină una dintre cele mai celebre vedete ale modei. Dar ea a găsit încă modalități de a șoca: corsetul ei Statuia Libertății din 1987 este creditat ca a început tendința „lenjeria intimă ca îmbrăcăminte exterioară”.
Chiar dacă imperiul de design al lui Westwood a crescut într-o afacere de milioane de lire sterline, designerul nu și-a pierdut niciodată tendința de activist. În 1989, ea a pozat pentru coperta revistei Tatler îmbrăcată în Margaret Thatcher, după o legenda pe care scria: „Femeia aceasta a fost odată o punk”. Ea a spus mai târziu pentru Dazed Digital: „Costumul pe care l-am purtat fusese comandat de Margaret Thatcher de la Aquascutum, dar apoi îl anulase”.
Încă de la începuturile sale punk, Westwood a remixat și a inversat imaginile extrase din monarhia britanică. Când i s-a acordat medalia Ordinului Imperiului Britanic în 1992, designerul a purtat un costum de fustă gri sobru pentru a accepta onoarea de la Regina Elisabeta a II-a. În fața Palatului Buckingham, ea le-a învârtit fotografilor în așteptare, dezvăluind lumii întregi că nu purtase nicio chilotă.
Westwood a fost invitat în 2006 pentru a primi desemnarea și mai de bun augur de Dame Commander al Imperiului Britanic.
La mijlocul anilor 2000, Westwood și-a îndreptat atenția politică către criza climatică. În 2007, ea a publicat un manifest intitulat Rezistența activă la propagandă, în care scria: „Avem de ales: să devenim mai cultivați și, prin urmare, mai umani – sau nealegând, să fim animalul distructiv și autodistrugător, victima propriei noastre isteții (A fi sau a nu fi).”
Ca anti-consumerist, Westwood și-a subminat cu bucurie propriile interese de afaceri. În 2010, ea a spus AAP: „Le spun oamenilor doar să nu mai cumpere haine. De ce să nu protejăm acest dar al vieții cât timp îl avem? Nu iau atitudinea că distrugerea este inevitabilă. Unii dintre noi ar dori să oprească asta și să îi ajutăm pe oameni să supraviețuiască.”
În 2015, ea a condus un tanc către premierul de atunci, casa lui David Cameron din Oxfordshire, într-un protest împotriva fracking-ului. Ca vegetarian, Westwood a făcut lobby guvernului britanic pentru a interzice vânzarea cu amănuntul a blănurilor alături de alți designeri de top, inclusiv Stella McCartney.