Ziua internațională a fericirii, sărbătorită la 20 martie, este un bun prilej de a celebra multe dintre beneficiile pentru sănătate pe care le poate aduce fericirea, relatează uk.style.yahoo.com.
Conform unui studiu, oamenii fericiți sunt mai puțin predispuşi să se îmbolnăvească, au, în medie, şanse mai mari să-și atingă obiectivele și să facă mai mulți bani decât cei care nu se ridică din pat într-o zi însorită.
Cei cu o perspectivă pozitivă trăiesc, în medie, cu 7,6 ani mai mult decât cei care văd jumătatea goală a paharului (similar cu efectul pe care l-ar avea asupra speranţei de viaţă dacă nu am fuma)
Desigur, știm că fiind fericit poate avea un efect pozitiv asupra sănătății noastre mintale, dar există o mulțime de modalităţi ascunse prin care fericirea poate avea impact pozitiv asupra organismului nostru.
Pielea
Vrei să-ți spun cât de fericit ești? Uită-te la pielea ta. "Pielea este cel mai sensibil organ al corpului pe bază căruia poţi evalua fericirea unei persoane", susţine dr. Andrew Affleck, consultant dermatolog la spitalul BMI Fernbrae și BMI Albyn din Scoția.
"Dacă sunteți fericit și relaxat, pielea va fi, de asemenea, fericită, cu un flux sanguin optim (nu palidă sau prea ştearsă) și nici nu transpiră excesiv ca atunci când sunteți stresat sau anxios".
Un punct de vedere cu care dr. Anton Alexandroff, consultant dermatolog la BMI Spitalul Manor din Bedford, este de acord. Când oamenii sunt fericiţi, produc hormonii numiţi endorfine - există dovezi că aceste endorfine sunt implicate în întărirea barierei pielii, au un efect anti-inflamator şi ajută la vindecarea rănilor, a explicat el.
Deci, dacă sunteţi fericiţi, se poate argumenta că este mai puţin probabil să suferiţi de dermatită, psoriazis şi e mult mai probabil că rănile se vor vindeca mai repede şi mai bine.
Dr. Affleck spune că nefericirea poate agrava mai multe tulburări ale pielii prin intermediul mecanismelor neuroimunologice și endocrine. Cu alte cuvinte, starea proastă face pielea rea!
Creierul
"Fiind fericit și entuziasmat, scade nivelul cortizolului, hormonul stresului, crescând în același timp producția de endorfine și serotonină, cunoscută și ca hormonul fericirii", explică David Brudö, CEO și co-fondator al unei aplicaţii de bunăstare şi dezvoltare personală.
"Acești hormoni de fericire creează un sentiment de împlinire, care, la rândul său, determină creierul să funcţioneze la capacitate maximă", mai spune el.
Inima
Când sunteți fericiți, zâmbiţi, și zâmbitul pot avea un impact pozitiv asupra sănătății dumneavoastră, inclusiv a sănătății inimii. "Eliberarea endorfinelor prin zâmbet crește fluxul sanguin și reduce tensiunea arterială", explică Susannah Schaefer, CEO al Train Smile. Acest lucru înseamnă că vă puteți reduce riscul bolilor de inimă și al altor probleme cardiovasculare prin zâmbet!"
Ridurile
Ştiaţi că fiind fericit aţi putea să ţineţi ridurile în frâu? "Fericirea poate însemna păstrarea aspectului tineresc mai mult timp", spune Rana Das-Gupta, chirurg plastician, consultant la Spitalul Meriden din Coventry.
Das-Gupta spune că fericirea poate influența îmbătrânirea pielii prin reducerea scurtării telomerilor (căpăcele proteice de la capetele cromozomilor ADN-ului care se scurtează pe măsură ce îmbătrânim). "Această cercetare promite să demonstreze o legătură celulară între fericire și tinerețe", mai spune ea.
Tensiunea arterială
"Fericirea și mulțumirea pot scădea tensiunea arterială", explică Dr. Robin Northcote, cardiolog consultant la Ross Hall, spitalele King's Park și Carrick Glen din Scoția.
Ceea ce poate avea efecte în lanţ. "Mâncăm mai puțin și mai sănătos, consumăm mai puțin și fumăm mai puțin", continuă dr. Northcote. Toate acestea conduc la mai puţine boli de inimă, diabet şi accident vascular cerebral şi tot timpul ne bucurăm de eliberarea endorfine care ne fac mai fericiţi!
Stomacul
Dacă eşti fericit, este mai probabil să mânânci, să digeri şi să procesezi o gamă de alimente fară efecte negative, cum ar fi refluxul de acid sau indigestie ", explică Ewen Griffiths, consultant general şi chirurg gastro-intestinale la Spitalul Edgbaston din Birmingham.
Interesant, o minte nefericită şi stresată poate afecta în mod semnificativ tractul gastrointestinal, continuă dr. Griffiths. De exemplu, sindromul colonului iritabil sau indigestia şi refluxul esofagian se manifestă mult mai rău dacă sunteţi stresaţi sau anxioşi.
Sistemul imunitar
Râzând și zâmbind încurajaţi eliberarea de serotonină ", explică Susannah Schaefer. "Ca și endorfinele, serotonina este un neurotransmițător care contribuie la fericirea și bunăstarea unei persoane. Serotonina are multe beneficii pozitive - una dintre ele este stimularea sistemului imunitar.
"Nivelul de stres"
Fericirea produce schimbări fizice reale în organism ", explică Dr. Simon Taggart, medic general la Spitalul Alexandra din Manchester. "Nivelul scăzut al hormonilor de stres, cortizolul și adrenalina, ne dă o senzaţie de căldură în interiorul corpului și ne încălzește mâinile și picioarele. Fericirea creează o stare de spirit mai relaxată, iar acest lucru se vede prin dispariţia tensiunii musculare excesive de pe fețele noastre.
Speranţa de viaţă
Simplul act de a zâmbi v-ar putea adăuga ani la speranţa de viaţă! "Studiile au arătat că o dispoziție fericită poate avea un impact puternic asupra sănătății unei persoane, precum și asupra speranței de viață", explică Susannah Schaefer.