Îţi planifici vacanţa tot anul, alegi destinaţia, strângi bani şi achiţi contravaloarea sejurului, visezi cu ochii larg deschişi la cum te vei relaxa. Atunci când vine ziua plecării te trezeşti mai stresat decât în cea mai grea zi petrecută la muncă? Urmează câteva sfaturi simple care îţi vor face orice sejur mai plăcut, fie că este vorba de mult-aşteptata vacanţă sau o călătorie de afaceri.
1. Lista de vacanţă
Planificarea unei călătorii nu se termină cu rezervarea biletului de a avion şi a hotelului unde te vei caza. O călătorie fără griji începe cu o listă pe care treci tot ce mai ai nevoie să îţi cumperi, să pui în bagaj sau să faci înainte de plecare. Pe cât de uşor e să visezi cu ochii larg deschişi, pe atât de simplu e să uiţi acasă obiectele esenţiale. Aşa că o listă poate să te salveze: scrie pe ea tot ce mai ai de făcut la muncă sau acasă înainte de a pleca, ce ai nevoie să împachetezi şi orice alt lucru pe care trebuie să îl rezolvi. Păstrează acestă listă tot timpul la tine pentru a o putea completa cu noi sarcini sau pentru a bifa operaţiunile deja realizate.
2. Bagaje uşoare, simplu de cărat
Cu cât cari mai multe genţi după tine cu atât cresc şansele să îţi dispară zâmbetul de pe buze. Oricât de mult ţi se pare că ai nevoie de mai multe perechi de încălţări, de nenumărate tricouri sau eşarfe la întoarcere vei constata că pe multe le-ai cărat degeaba după tine. Mai degrabă încearcă să te preocupi de cât de uşor poţi să cari bagajele fără să transpiri sau să te loveşti de ceilalţi turişti din aeroport sau gară. Fie că alegi un rucsac, o geantă de umăr sau un troler e de preferat să investeşti în produse de calitate pe care le vei folosi vreme îndelungată.
3. Împachetează inteligent
NU trebuie să cari după tine toată trusa de prim-ajutor. Poţi să iei câteva pastile contra durerii de cap sau de stomac. O pereche de dopuri de urechi sau o mască de dormit nu ocupă nici ele prea mult loc în bagaj dar te pot salva de gălăgie şi te pot ajuta să dormi mai uşor pe drum.
4. Odihneşte-te înainte de drum
Nu lăsa pe ultimul moment rezolvarea treburilor la muncă sau prin casă deoarece rişti să te epuizezi. Dacă nu eşti odihnit o să îţi fie mai greu să te orientezi prin aeroporturi pe care nu le cunoşti sau, pentru cei care pleacă din ţară, să conduci pe autostrăzi cu care nu esti familiarizat.
5. Nu face foamea şi nu suferi de sete
Renunţarea la rutina zilnică te poate face să nu fii atent la chestiuni simple cum ar fi să bei suficientă apă. Pentru aceasta ia cu tine o sticlă de apă pe care să o poţi reumple. Iar dacă ştii că devii nervos atunci când nu mănânci ai mereu la îndemână câteva gustări de tipul pungilor cu alune sau nuci, un baton energizant sau o ciocolată.
6. Îmbracă-te comod şi practic
Undeva acolo există acel tip de haine care te fac să te simţi un călător şic, sunt suficient de comode fie că stai aşezat sau mergi ore întregi. Nu există o soluţie universală şi depinde de stilul şi bugetului fiecăruia să facă alegrea potrivită, însă nu ar strica să luaţi acest criteriu în calcul.
7. Nu lăsa totul pe ultimul moment
Lucururile pot merge prost: autobuzele pot întârzia iar taxiurile pot avea pană. Ca să eviţi orice urmă de stres nu lasa totul pe ultimul moment. Aşa nu o fii pe fugă şi nici nu o să îţi faci grijă că ai să ratezi cursa.
8. Spune NU plictiselii
Îţi place să asculţi muzică? Te relaxezi citind câteva capitole dintr-o carte sau răsfoind reviste de modă sau auto? Ai rămas în urmă cu serialul preferat? Orice metodă este bună pentru a te distra în timp ce îţi petreci vremea alături de străini în mijloacele de transport.
9. Fii pozitiv!
Ştim că e mai uşor de spus decât de făcut, dar multe lucruri pot merge prost atunci când călătoreşti. Depinde doar de tine câtă importanţă le dai întâmplărilor neprevăzute sau dacă le laşi să te afecteze. Nu uita că eşti în vacanţă şi, la întoarcere, vei putea povesti relaxat cum niciun obstacol nu te-a putut împiedica să te distrezi!