Slavă Domnului că există Waze! Cine este demnitarul care spune asta

04 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Slavă Domnului că există Waze! Cine este demnitarul care spune asta

Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a recunoscut marţi, la o conferinţă de specialitate, că dacă n-ar fi existat aplicaţia Waze, traficul rutier în Bucureşti ar fi fost mai aglomerat cu 10-20%. Waze este aplicaţia mobilă de navigaţie şi trafic cu cea mai mare comunitate din lume.

Ministrul Comunicaţiilor a întârziat circa 45 de minute la conferinţa WeLoveDigital.forum, organizată de profit.ro. "În dimineaţa aceasta am ajuns aici cu o aplicaţie mobilă - Waze. Nu ştiu câtă lume înţelege magnitudinea schimbărilor care sunt aduse de către societatea digitală. Această aplicaţie colectează datele de trafic pe deoparte de la centrele infotrafic de la Primăria Capitalei, pe de altă parte de la utilizatorii din trafic, foloseşte nişte algoritmi cognitivi de inteligenţă artificială pentru a analiza date mari şi în felul acesta îmi automatizează mie procesul de identificate a traseului meu din punctul A în punctul B", a spus Jianu, conform agerpres.ro

El a mai spus că magnitudinea schimbării s-ar putea vedea dacă într-o dimineaţă în Bucureşti această aplicaţie nu ar mai funcţiona. "Cred că gradul de congestie a traficului ar creşte cu cel puţin 10-20%. Este important să înţelegem magnitudinea transformării digitale pentru că numai văzând ceea ce vine, schimbările care pot veni, putem să încercăm să construim în direcţia acestora", a mai spus Jianu.

El a spus totodată că populația generală a României este analfabetă digital, dar avem cel mai bun internet din Europa. "Dacă ratăm această a patra revoluție industrială, ne va fi foarte greu să evoluăm ca țară și să atingem obiectivele pe care ni le dorim. Alfabetizarea digitală trebuie făcută în primul rând la nivelul profesorilor și la nivelul părinților. Acolo, gradul de înțelegere a transformărilor digitale, magnitudinii acestor transformări este cel mai scăzut. Copiii sunt nativi, ei nu au neapărat nevoie să înțeleagă. Ei se nasc cu asta, ei știu asta, dar ei, la 2-3 ani, au tableta în mână și se descurcă cu această unealtă cum ne descurcăm noi cu bățul în nisip", a explicat ministrul Comunicațiilor.

În acest context, Jianu a anunţat că Ministerul Comunicațiilor a gândit un proiect cu Ministerul Educației prin care să-i înveţe pe copii cum să folosească tehnologia.

"Proiectul pe care l-am gândit împreună cu Ministerul Educației trebuie să se adreseze copiilor, facem pre-training practic, noi trebuie doar să le arătăm o manieră mai eficientă și mai sigură de a folosi tehnologia. Trebuie făcut și pentru profesori, pentru ca ei să continue în momentul în care proiectul se finalizează, să asigure perioada de sustenabilitate, dar și pentru părinți. Părinții văd internetul într-o manieră foarte ciudată. De la o categorie de vârstă în sus subiectele digitale sunt marginale", a precizat Jianu.

Alte stiri din Gadget

Ultima oră