Internetul este controlat de doar șapte oameni. Ce fac aceștia ?

07 Iul 2017 | scris de Alex Revenco
Internetul este controlat de doar șapte oameni. Ce fac aceștia ?

Ne bazăm din ce în ce mai mult pe Internet și folosim funcțiile aflate la dispoziție din ce în ce mai des, însă cât de multe știm despre infrastructura sa? Cu siguranță, cea mai mare parte a utilizatorilor internetului nu știu că doar o mână de oameni controlează această entitate și are ”cheia” acestuia.

Într-adevăr, o echipă formată doar din șapte persoane controlează întregul internet. Fiecare dintre indivizi are o cheie, iar toate aceste chei puse laolaltă formează cheia principală a rețelelor de internet la nivel mondial. Pe lângă acești indivizi care păstrează cheile principale, există și o echipă adițională, formată tot din șapte persoane, acestea păstrând copiile de siguranță ale cheilor.

Echipa se reunește de patru ori pe an, în cadrul unor întruniri speciale. Fiecare dintre cei paisprezece indivizi este extrem de experimentat în ceea ce privește securitatea internetului. De asemenea, nicio țară nu poate avea prea mulți deținători de astfel de chei.

Acești 14 indivizi, membri ai ICANN, se ocupă de sistemul DNS care leagă adresele web de adrese IP. Fiecare pagină web de pe internet are o adresă numerică, iar obiectivul cheii principale este să securizeze întregul sistem DNS, scrie fossbytes.com.

Sunt mai multe niveluri de securitate: fiecare dintre cheile fizice este păstrată cât mai sigur, iar de securitate se ocupă ICANN, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Și aici, securitatea este luată în serios, deoarece este nevoie de parole dar și de scanări biometrice ale mâinii pentru a accesa majoritatea camerelor din clădire. De asemenea, doar o singură ușă poate fi deschisă la un moment dat.

Iar dacă vă întrebați de ce cheia nu se află la o singură persoană, răspunsul e simplu: ar fi prea riscant ca aceasta să fie sub controlul unui singur individ, concluzioneză Playtech.ro.

Alte stiri din Gadget

Ultima oră