Regizorul Anastasia Trofimova consideră că este „absurd” să vezi propaganda rusească în filmul ei „Rușii în război”

07 Sep 2024
Regizorul Anastasia Trofimova consideră că este „absurd” să vezi propaganda rusească în filmul ei „Rușii în război”

Regizorul Anastasia Trofimova a prezentat în afara competiției la festivalul Mostra filmul Rușii în război după ce a petrecut câteva luni într-un batalion rusesc pe frontul ucrainean, culegând mărturiile soldaților care apar în acest film de mai bine de două ore, ceea ce a provocat furia politicienilor și personalităților culturale din Ucraina. Într-un mesaj transmis Le Monde de către agenția Capa, care i-a coprodus filmul, Anastasia Trofimova explică:

„Ca răspuns la recentele atacuri împotriva filmului meu  „Rușii în război”  și împotriva mea, aș dori să reafirm aici că această coproducție franco-canadiană este un documentar anti-război și că a trebuit să luam mari riscuri pentru a o realiza.

Insinuarea că aceasta este propagandă orchestrată de Rusia este absurdă, având în vedere că sunt amenințată cu urmărirea penală în Rusia. Condamn fără ambiguitate invadarea Ucrainei de către armata rusă și recunosc legitimitatea anchetelor declanșate de Curtea Penală Internațională cu privire la crimele comise în Ucraina. Înțeleg și suferința și furia pe care această temă le poate declanșa în cei care trebuie să sufere de război.

Mama mea a emigrat în Canada din Rusia pentru a putea trăi într-o țară care prețuia libertatea de exprimare și drepturile omului. Sper că filmul meu poate fi văzut, apreciat sau contestat de dragul său, și nu bazat pe simple presupuneri, și că tipul de dezbatere pe care îl ajută să o alimenteze poate ajuta la aducerea păcii."

Alte stiri din Film

Ultima oră