In ianuarie 2019, festivalul de film independent Sundance a gazduit proiectia unei pelicule care a starnit interesul presei. Intitulat Leaving Neverland, filmul expune, pe durata a nu mai putin de 4 ore, povestile spuse de doi barbati, australianul Wade Robson si americanul James 'Jimmy' Safechuck despre cum ar fi fost abuzati sexual cand erau copii de Michael Jackson.
Difuzat apoi de HBO in Statele Unite si de Channel 4 in Marea Britanie, filmul a fost preluat ulterior si difuzat la posturi TV din toata lumea, umbrind, din cauza continutului, reputatia lui Jackson.
Dupa o reactie initiala unanim favorabila celor doi acuzatori si total impotriva lui Jackson, incet-incet balanta opiniilor s-a echilibrat intrucat au aparut din ce in ce mai multe elemente care arata ca povestile celor doi acuzatori sunt pline de minciuni.
La 6 luni de la difuzarea initiala, filmul este unanim considerat 'controversat', dar reputatia lui Jackson inca nu a fost complet reparata.
Despre film
Leaving Neverland dureaza 4 ore si este etichetat de realizatorii sai despre film documentar.
Totusi, pelicula este total dezechilibrata, in sensul ca prezinta doar versiunile lui Wade Robson si Jimmy Safechuck despre ce s-a intamplat si nu acorda taberei lui Jackson nici un drept la replica.
In 4 ore de pelicula, nimeni nu contrabalanseaza afirmatiile celor doi. Estate-ul lui Michael Jackson, compania care a administrat incepand din 2009 cariera postuma a artistului, si familia starului nici macar nu au stiut ca un astfel de film despre Jackson urmeaza sa fie realizat.
Nimeni din echipa de productie nu i-a contactat pentru a le cere un punct de vedere sau un comentariu.
Filmul nu respecta cea mai elementara regula ce defineste un documentar, si anume aceea ca, in cazul in care se formuleaza acuzatii, sa se dea dreptul de a raspunde si partii acuzate. Ca atare, ar fi ridicol sa numim Leaving Neverland documentar.
Filmul este un lung interviu cu cei doi acuzatori si cu membri ai familiilor lor, in care povestesc cum l-au cunoscut pe Jackson, ce relatii au avut cu el, cum ar fi fost abuzati si ce s-a intamplat dupa ce presupusul abuz s-a incheiat.
Ideea principala a filmului este ca Michael Jackson a fost in realitate un pedofil care a facut zeci de victime de-a lungul anilor, baieti de 7-8 ani, pe care ii abuza sexual si ii abandona cand acestia atingeau varsta pubertatii, inlocuindu-i cu alti copii, mai mici.
Regizorul filmului, britanicul Dan Reed, spune senin ca nu a verificat in nici un fel afirmatiile lui Wade Robson si ale lui Jimmy Safechuck, ci doar le-a oferit o platforma pentru a-si spune povestile.
A sustinut initial ca cei doi vor doar dreptate si nu sunt interesati de bani, dar apoi, confruntat cu dovezi, a admis ca, intr-adevar, atat Wade Robson, cat si Jimmy Safechuck au dat in judecata Estate-ul lui Michael Jackson, cerand despaguniri de sute de milioane de dolari.
Practic cei doi se aliniaza perfect cu ceilalti acuzatori ai lui Jackson, intre care Jordan 'Jordy' Chandler si Gavin Arvizo.
Ca in absolut toate cazurile, presupusele victime nu s-au dus la politie ca sa declare ce li s-a intamplat (ca ar fi fost abuzati de Jackson) si sa ceara dreptate, ci s-au dus la avocati care au cerut bani lui Jackson direct (cat acesta era in viata) sau Estate-ului, dupa moartea lui Jackson.
Iar cand Jackson a refuzat sa plateasca, au facut plangere civila la tribunal pentru a obtine banii si au contactat presa de scandal pentru a le publica povestile, dar si edituri si case de productie pentru a obtine contracte pentru tiparirea unor carti sau realizarea unor filme despre acuzatii.
Dan Reed, singurul care a acceptat sa faca un film cu Wade Robson si Jimmy Safechuck, nu vede nici o problema aici, si spune ca cei doi trebuie ascultati. Asta desi pana acum nu exista dovezi in sprijinul acuzatiilor formulate de cei doi.
Acuzatiile lui Wade Robson
Nascut in 1982 in Australia, Wade Robson l-a cunoscut pe Michael Jackson la Brisbane in 1987. Starul se afla in turneul mondial Bad, iar Wade a castigat un concurs de tipul 'Cine il imita cel mai bine pe Michael Jackson'.
Ca premiu, a urcat pe scena alaturi de Jackson, in finalul concertului, si a dansat cateva zeci de secunde pe piesa Bad.
Prin intermediul mamei sale, care isi dorea foarte tare ca Wade sa isi faca o cariera in showbusiness, Robson l-a reintalnit pe Jackson in 1990, in Statele Unite.
Starul i-a primit initial la Los Angeles, apoi la Neverland. Jackson si Robson au ramas din acel moment intr-o relatie de amicitie, starul ajutandu-l pe australian sa isi faca o cariera la Hollywood – Wade Robson a fost in anii 2000 un apreciat coregraf, fiind angajat de multe vedete pentru videoclipuri si concerte.
El este cel din cauza caruia Britney Spears s-a despartit de Justin Timberlake, Spears incepand o relatie cu Robson. Cariera acestuia a intrat intr-un con de umbra in ultimii 12 ani, multe vedete intorcandu-i spatele si acuzandu-l de caracter duplicitar, lipsa de scrupule si minciuna pe banda rulanta.
Totusi, relatia cu Jackson a decurs bine, cei doi intalnindu-se frecvent, ultima data in 2008, la un barbecue organizat de Jackson in Las Vegas.
Acum Wade Robson sustine ca, de fapt, relatia sa cu Jackson nu a fost de prietenie, ci ca, incepand din 1990, timp de 7 ani, Jackson l-a abuzat sexual. In Leaving Neverland, Robson ofera o descriere grafica a presupusului abuz. Totusi, acuzatiile sale scartaie.
Problema principala a lui Wade Robson este aceea ca el a fost primul martor al apararii lui Michael Jackson la procesul de pedofilie din 2005.
In practica judiciara americana, in timpul unui proces penal, acuzarea are primul cuvant. Procurorul isi cheama martorii si construieste cazul pentru a le arata juratilor ca persoana acuzata este vinovata.
Dupa saptamani de acuzatii din boxa martorilor, apararea are nevoie de un prim martor extrem de puternic si de credibil pentru a contrabalansa situatia.
In cazul procesului lui Jackson, acest martor a fost Wade Robson. Australianul a sustinut cat se poate de sigur pe sine, sub juramant, ca Jackson nu l-a sarutat, nu l-a atins, nu l-a violat si nu l-a abuzat in nici un fel.
Wade Robson a rezistat impecabil in fata unui tir agresiv de intrebari venite din partea procurorilor, care au incercat in toate felurile sa il faca sa vorbeasca despre un posibil abuz asupra sa.
Sigur pe el, calm si foarte credibil, Wade Robson a spus atunci ca Jackson nu l-a atins niciodata si ca acuzatiile ca ar fi pedofil sunt niste aberatii.
Daca ar fi fost gasit vinovat in 2005, Michael Jackson ar fi fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru pedofilie. In fata unei asemenea amenintari, cum ar fi putut Jackson sa accepte ca tocmai Wade Robson (pe care l-ar fi abuzat 7 ani de zile) sa fie tocmai primul martor al apararii sale?
Aceasta este intrebarea-cheie care, de la difuzarea filmului Leaving Neverland, nu a primit inca raspuns de la realizatorii si protagonistii filmului.
A doua problema mare a lui Wade Robson este aceea ca a avut o relatie cu Brandi Jackson (fiica lui Jackie Jackson, si nepoata lui Michael) tocmai in perioada in care spune ca era abuzat.
Dupa premiera filmului Leaving Neverland, Brandi nu a ratat nici o ocazie de a aparea in emisiuni TV, la radio si in live-uri pe internet pentru a spune lumii despre relatia avuta cu Wade.
Brandi spune ca insusi Robson a fost cel care i-a cerut lui Jackson sa il cupleze cu ea. Cum ar putea un pedofil sa faca asa ceva, sa isi cupleze victima tocmai cu nepoata sa? O alta intrebare care nu si-a primit raspunsul.
A treia problema majora a povestii lui Wade Robson este aceea ca fostul coregraf si-a schimbat pozitia initiala de prieten si aparator al lui Jackson si s-a transformat in acuzator abia cand nu a primit un job pentru un spectacol dedicat starului.
In 2012, Cirque du Soleil scotea la concurs o pleiada de joburi pentru un spectacol intitulat Michael Jackson One, care urma sa fie rezident in Las Vegas – spectacolul se tine inca si in 2019, avand incasari exceptionale.
Robson a aplicat pentru pozitia de coregraf al spectacolului, dar nu a fost angajat. Dupa acest esec, Wade Robson a contactat edituri si case de productie pentru a scrie o carte sau a face un film in care sa spuna cum a fost abuzat de Jackson.
Refuzat de toata lumea, a ales sa dea in judecata Estate-ul lui Michael Jackson, cerand daune materiale consistente pentru ca ar fi fost abuzat. Actiunea a fost respinsa, dar Wade Robson a facut apel, iar acesta inca nu a ajuns pe rolul tribunalului.
Povestea spusa de Wade Robson are momente care se bat cap in cap. Ceea ce a surprins cel mai mult, insa, a fost regizorul Dan Reed, care a povestit cum aparatul de filmat s-a defectat in prima zi a marturiei lui Wade Robson, astfel incat a fost nevoie ca acesta sa repete povestea a doua zi.
Dat fiind ca relatarea abuzului este o chestiune deosebit de dificila si dureroasa pentru victimele violurilor si ale pedofililor, intrebarea este cum a reusit Wade Robson sau faca acest lucru 2 zile la rand in fata camerei de filmat? Din nou, nici un raspuns.
Acuzatiile lui Jimmy Safechuck
Nascut in Statele Unite in 1978, Jimmy Safechuck l-a cunoscut pe Michael Jackson in 1986. Cei doi au filmat impreuna o reclama la Pepsi.
Jimmy Safechuck a ramas apoi in relatii apropiate cu Jackson, care l-a luat apoi cu el in sectiunea americana a turneului Bad. Impreuna cu familia, Jimmy Safechuck a petrecut multi ani vizitand des Neverland sau primindu-l pe Jackson in casa lor de la periferia Los Angeles-ului.
Totul s-a terminat brusc intr-o zi, cand Jackson a sunat si a vorbit cu mama lui Jimmy, anuntand-o ca vor ramane prieteni pe viata, dar ca nu va mai fi atat de disponibil pentru ei, pe cat fusese.
Povestea lui Safechuck, cum ca ar fi fost acuzat de Jackson, a inceput sa scartaie imediat.
In film, Jimmy spune ca a ascuns abuzul de familia sa si i-a marturisit mamei sale adevarul abia in 2013.
In Leaving Neverland, insa, mama lui Jimmy afirma ca s-a bucurat enorm de moartea lui Jackson si ca i-a multumit lui Dumnezeu cand a auzit ca Jackson a murit, bucuroasa ca acesta nu va mai putea molesta alti copii.
Logica elementara: cum e posibil sa se fi bucurat in 2009 de moartea pedofilului daca a aflat ca era pedofil abia 4 ani mai tarziu, in 2013?
O alta problema se desprinde din relatarea lui Jimmy Safechuck. Acesta il descrie pe Jackson ca pe un pradator sexual rapace, foarte versat, care avea sisteme de alarma peste tot in casa si care isi alegea cu multa grija victimele si le momea facandu-le cadouri foarte scumpe, atat victimelor, cat si familiilor.
Pana in 1988, cand a cumparat Neverland si ar fi inceput sa-l abuzeze pe Jimmy Safechuck, Jackson a locuit in casa parintilor sai, la Encino, resedinta unde mai traiau sora sa La Toya si o droaie de alte rude, veri, nepoti, unchi samd, dar si multi angajati.
Cand si-ar fi putut dezvolta Jackson tehnicile atat de sofisticate de seducere si abuz sexual imptriva minorilor pe care le descrie Safechuck, cand el locuia intr-o casa arhiplina de rude si o casa vizitata aproape zilnic de tot felul de oameni, de la avocati la ziaristi – exista tone de clipuri filmate la Havenhurst la mijlocul anilor '80 care dovedesc asta.
Unde s-ar fi putut ascunde Jackson de atata lume, daca era pedofil. Mai mult, Safechuck spune ca Jackson l-a abuzat pe peste tot la Neverland, iar cei doi au facut sex in baile proprietatii, in gradina, in spatele casei, in garaj, in corturile indienilor bastinasi (un loc de joaca de la Neverland), in cinematograf.
Asadar, Jackson era un pradator sexual extrem de atent la miscarile pe care le facea, ca sa nu fie prins, dar in acelasi timp era un nesabuit care se lasa condus de dorinta sexuala in cele mai publice locuri ale proprietatii sale intesate de camere de supraveghere, in locuri in care oricand putea intra oricine din armata de angajati care aveau grija de ferma.
Marea minciuna a povestii lui Jimmy Safechuck a fost devoalata de Mike Smallcombe, un ziarist britanic, care a scris o biografie al lui Jackson, iar aceasta informatie a zruncinat din temelii credibilitatea filmului Leaving Neverland.
Jimmy Safechuck spune ca a fost abuzat de Jackson intre 1988 si 1992, iar parte din abuz a avut loc la statia de tren de la Neverland.
Jackson a construit pe proprietatea sa, pe care o deschidea frecvent copiilor saraci sau bolnavi in stadiu terminal sau cu alte nevoi speciale din comunitatea californiana, o mini-linie de cale ferata.
Un trenulet care pornea dintr-o statie de tren ca in povesti si apoi facea inconjurul proprietatii, pentru a ajunge apoi din nou la mica statie de tren.
Safechuck sustine ca a facut de nenumarate ori sex cu Jackson intr-o camera situata la etajul garii. Numai ca statia de tren a primit aviz de constructie abia in toamna lui 1993 si a fost terminata la inceputul verii lui 1994.
Dan Reed s-a aparat spunand ca gara fusese construita fara autorizatie si ca ea exista in perioada in care Safechuck sustine ca era abuzat.
Numai ca Smallcombe a prezentat fotografii aeriene de la Neverland, realizate in 1993, si in care se vede clar ca statia de tren nu exista.
Alte fotografii din primavara lui 1994, cu gara in constructie, au fost date publicitatii, pentru a demonstra fara tagada ca Jimmy Safechuck minte.
Dan Reed a contraatacat inca o data, spunand ca Jimmy, din cauza traumei, nu isi mai aduce aminte data la care s-a incheiat abuzul.
Daca aceasta afirmatie e adevarata, atunci inseamna ca Safechuck era in continuare abuzat in vara lui 1995, cand statia de tren s-a dat in functiune.
Doar ca fotografiile din 1995 in care Jackson si Safechuck apar impreuna la diverse evenimente publice il arata pe Jimmy in toata splendoarea de adolescent de 17 ani – inalt, musculos, bine facut, cu un cap mai inalt decat Jackson. Si atunci cum faceau sex daca Jackson era cel care abuza?
Cum de Jackson facea sex cu un adolescent mai mare si mai inalt, cand ideea filmului este ca Jackson abuza baieti de 7-8 ani si ii abandona cand acestia atingeau varsta pubertatii?
Nu cumva si aceasta poveste este doar o minciuna, la fel ca acuzatiile din 2005, cand nu s-a dovedit nimic si Jackson a fost achitat la toate cele 14 capete de acuzare pentru pedofilie si incercare de seducere a unui minor pentru a-l abuza sexual?
Dupa difuzarea filmului
Leaving Neverland a avut o audienta infima in Statele Unite, 0,41% rating pentru primul episod si 0,26% pentru al doilea.
Difuzarea a fost urmata de un talk-show sustinut de Oprah, in care cei doi protagonisti si Dan Reed au fost invitati sa vorbeasca despre film.
Din nou un esec al audientelor: 0.23% rating. Lucrurile au stat mai bine in Marea Britanie, unde ratingul a fost mai ridicat. Dupa difuzare, pentru scurt timp s-a repornit campania de articole negative din perioada in care Jackson era in viata.
A fost uluitor de remarcat cum ziaristi, probabil fara experienta si fara expertiza a cazului, au revitalizat toata gama de sarlatani care au incercat sa profite de Jackson in timpul vietii si sa-i ia banii.
De la menajera care sustinea ca l-a vazut gol cu baieti in baie, dar care de fapt fusese data afara pentru incompetenta, contestase la tribunal sentinta, pierduse si ii datora bani lui Jackson, la alti fosti angajati discreditati, la asa-zisul detectiv si ziarist de investigatie Vitor Guttierez, toata pleiada de personaje care l-au vanat pe Jackson pentru bani in timpul vietii au fost readuse in actualitate de tabloidele americane si britanice.
O mica avalansa de fake news s-a pornit imediat. Primul: posturile de radio din toata lumea au anuntat ca nu vor mai difuza piesele lui Jackson. Intre ele, la loc de frunte BBC2.
Total fals. BBC-ul a anuntat ca va continua sa difuzeze track-urile, iar faptul ca 1-2 statii de radio din cate-o tara a decis sa nu mai includa piesa Michael Jackson nu a avut nici un impact.
Fanii lui Jackson s-au mobilizat si au lansat o campanie intitulata 'Facts don't lie. People do. Michael Jackson innocent' (Faptele nu mint. Oamenii da. Michael Jackson nevinovat) a avut multa vizibilitate pe platformele de Social Media.
Campania s-a desfasurat puternic la Londra, unde timp de cateva saptamani banner-ele campaniei au fost afisate pe autobuzele din capitala britanica.
In fata sediului Channel 4 s-a organizat o demonstratie de prostest, iar cele cateva personalitati care au sustinut-o pe Oprah au fost puternic spam-ate.
Oprah, ramasa de ani buni fara emisiune, si care spera sa dea o lovitura de audienta cu programul special dedicat acuzatorilor lui Jackson, s-a declarat socata de valul de ura impotriva sa.
Intrebata de inadvertele din Leaving Neverland, a spus ca da in continuare credit acuzatorilor, intrucat, din experienta sa, o victima nu-si aduce aminte niciodata daca e abuzata intr-o miercuri sau intr-o joi, dar asta nu inseamna ca abuzul nu a avut loc.
Aceasta reactia a starnit un noul val de ura si de critici la adresa sa.
Surprizator pentru acuzatori, cota lui Michael Jackson a crescut din nou dupa difuzarea filmului, albumele sale reintrand in topul vanzarilor, iar piesele sale inregistrand cresteri semnificative de vizualizari pe YouTube.
Leaving Neverland a zdruncinat totusi reputatia lui Michael Jackson. In contextul campaniei globale Me Too, multi oameni au ales sa creada acuzatiile si s-au solidarizat cu acuzatorii.
In era internetului, insa, la fel de multi au ales sa se documenteze si sa se informeze si, cu putine clickuri, o persoana interesata poate afla imediat ca acuzatiile scartaie, fiind pline de inadvertente, informatii ascunse si chiar pure minciuni.
In plus, pana acum nu au fost aduse dovezi, adica elementele-cheie in cazul unor astfel de acuzatii.
Totusi, reputatia lui Michael Jackson a fost din nou zdruncinata. Estate-ul a facut deja pasi legali impotriva acuzatorilor, dar inca este foarte devreme pentru a avea rezultatele.
Este de remarcat reactia lui Dan Reed, care este socat ca filmul sau inca nu a primit nici un premiu si nu este considerat, asa cum se astepta el, o capodopera a genului documentar.
Ca atare acuza o masinatiune ascunsa, pro-Jackson, si a anuntat deja ca urmatorul sau proiect va fi un film care sa faca dreptate in cazul procesului din 2005. Intre timp, isi pune la profil pe Twitter fotografii cu Jackson alaturi de baieti.