Marți, 21 aprilie, n-a fost zi bună pentru România la Strasbourg, țara noastră fiind condamnată în mai multe cauze:
Todireasa: Curtea a constatat că a fost încălcat articolul 3 din Convenție și a obligat statul român să plătească reclamantului (în termen de trei luni de la data rămânerii definitive a hotărârii) 7.800 de euro daune morale;
Cătălina Filip: Curtea a constatat că a fost încălcat statul român să plătească reclamantei 15.000 daune morale și 500 de euro cheltuieli de judecată.
Danis și Asociația Etnicilor Turci: Curtea a constatat că a fost încălcat articolul 14 din Convenție, coroborat cu articolul 3 din Protocolul numărul 1, constatare care constituie o reparație echitabilă pentru prejudiciul moral suferit.
Solicitanta, Cătălina Filip, este cetățean român, născută în 1950, care locuiește la București.
Dosarul se referea la insuficiența anchetei oficiale referitoare la decesul soțului ei, care a decedat în timpul represiunii din decembrie 1989.
La 25 decembrie 1989, soțul doamnei Filip a fost ucis prin împușcare în timp ce stătea pe scaun, în fața ferestrei, la el în locuința din București. Erau zilele fierbinți ale Revoluției din decembrie 89, când Nicolae Ceaușescu a fost îndepărtat de la putere. Dar și zile în care peste 1.200 de persoane au decedat.
Parchetul Militar din București a deschis o anchetă penală privind decesul soțului doamnei Filip în 1990, și, în 2007, acest dosar a fost legat de o altă anchetă privind recurgerea la violență în București, în decembrie 1989. Ancheta era încă pe rol în 2009, când doamna Filip s-a adresat Curții.
În 2004, a declanșat o procedură civilă la adresa Ministerului român al Finanțelor Publice pentru a solicita despăgubiri statului român, date fiind lipsa de diligență în ancheta privind evenimentele din decembrie 1989 și lipsa identificării celor responsabili de decesul soțului ei și a urmăririi lor în justiție.
După o serie de proceduri judiciare, Ministerului Finanțelor Publice i s-a cerut să achite o sumă ca despăgubiri morale către doamna Filip, ca rezultat al lipsei de eficiență a anchetei penale privind decesul soțului ei.
Invocând articolul 2 (dreptul la viață) al Convenției europene pentru drepturile omului, doamna Filip se plîngea că ancheta penală privind decesul soțului său a fost ineficientă.
Ce a decis CEDO: 15.000 de euro despăbiri pentru prejudiciul moral, precum și 500 de euro cheltuieli de judecată. (M.C)