După atacul de sâmbătă asupra unui magazin din Harkov, președintele ucrainean a cerut Washingtonului să-și ridice vetoul împotriva folosirii armelor americane pentru a lovi teritoriul Rusiei, scrie Le Figaro
Sâmbătă, la scurt timp după ce două bombe plutitoare rusești au lovit un mare magazin de bricolaj din Harkov provocând un incendiu spectaculos și ucigând cel puțin șaisprezece persoane, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat un act „îngrozitor”. Îndepărtând implicit zvonurile conform cărora Vladimir Putin ar fi dispus să negocieze, el a cerut „liderilor lumi ”, în special Joe Biden și Xi Jinping, să susțină summitul pentru pace care va avea loc în Elveția pe 15 și 16 iunie.
Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale și apropiat de Zelensky, a cerut din nou ajutor militar occidental pentru Ucraina.
„Sisteme de apărare aeriană și antirachetă, aviație și posibilitatea de a distruge activ ținte pe teritoriul Rusiei: acesta este ceea ce poate salva poporul nostru de criminalii care lovesc ținte civile”, a scris el pe X.
Această situație oferă autorităților de la Kiev un argument solid pentru a cere Washingtonului să-și ridice vetoul împotriva folosirii armelor americane pentru a lovi teritoriul rus. Până acum Joe Biden s-a opus cu hotărâre, de teamă că o astfel de transgresiune i-ar trage țara într-o confruntare directă cu Moscova. Dar în urmă cu aproximativ zece zile, o delegație de parlamentari ucraineni a fost primită la Casa Albă, precum și de membri ai Congresului pentru a-și susține cazul.
„Oamenii Consiliului Național de Securitate recunosc că recenta ofensivă rusă din regiunea Harkov creează o situație nouă”, asigură deputatul Yehor Cerniev, vicepreședintele comisiei de apărare de la Rada, Parlamentul ucrainean, care a pornit în această călătorie.
La fel ca noi, ei au văzut armata rusă cumulând trupe la graniță în săptămânile premergătoare acestui atac și folosindu-și bateriile multiple de lansatoare de rachete pentru a pregăti terenul. Ei știu foarte bine că nu am putut să-i lovim înainte să treacă granița, din lipsă de autorizație din partea partenerilor noștri"