Liderul Ucrainei va discuta mai multe probleme, inclusiv tensiunile la exportul de cereale și trimiterea mai multor arme la Kiev, scrie Politico.
Vizita de stat de miercuri a președintelui ucrainean Volodimir Zelensky la Varșovia a explodat într-o criză politică când ministrul polonez al agriculturii a demisionat în aceeași zi din cauza incapacității sale de a reduce cantitatea de produse agricole ucrainene care inundă țara.
Aceasta este o problemă politică cheie pentru partidul de guvernământ, Lege și Justiție, care trebuie să-i mulțumească pe fermieri înaintea alegerilor parlamentare din această toamnă; fermierii sunt din ce în ce mai indignați de scăderea prețurilor produselor cauzată de creșterea importantă a importurilor din Ucraina.
Zelensky a fost întâmpinat cu toată fastul datorat unui șef de stat în vizită, cu trupe militare și soldați în marș.
Este un semn al greutății relației dintre cele două țări. Polonia și Ucraina au secole de legături încurcate, deseori cooperând și uneori luptându-se între ele, dar invazia pe scară largă a Rusiei de acum un an le-a făcut aliați foarte apropiați. Într-o adresă de anul trecut, Zelenskyy chiar a numit Polonia o națiune „soră”.
A fi cel mai aprig susținător al Kievului în Uniunea Europeană are o răsplată politică pentru Varșovia, ajutând la depășirea problemelor guvernului naționalist din cauza nerespectării principiilor democratice și ale statului de drept ale blocului. Dar există și un cost politic, așa cum arată demisia de miercuri a ministrului Agriculturii Henryk Kowalczyk.
Kowalczyk a declarat că a decis să demisioneze pentru că Comisia Europeană nu va fi de acord să reimpună tarife și taxe la importurile de cereale din Ucraina, o măsură pe care ministerul său o cere încă din decembrie, în ciuda opoziției inițiale din partea conducerii țării .
„Deoarece este foarte clar că cererea de bază a fermierilor nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană, am luat o decizie și am demisionat din funcția de ministru al agriculturii și dezvoltării rurale”, a spus Kowalczyk într-un comunicat .
Asta aruncă o umbră asupra prezenței lui Zelensky în capitala poloneză.
El s-a întâlnit cu omologul său polonez Andrzej Duda și cu prim-ministrul Mateusz Morawiecki pentru a discuta despre reconstrucția postbelică a Ucrainei, furnizarea de mai multe arme Kievului și integrarea mai strânsă a Ucrainei în UE – precum și problema creșterii importurilor de produse agricole – a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Piotr Müller.
„Vrem să conducem aceste discuții în spiritul gândirii la viitor”, a declarat consilierul prezidențial pentru politică externă Marcin Przydacz . Alegând Varșovia, Zelensky „arată ce rol avem astăzi în politica internațională”, a adăugat consilierul.
Zelensky a mai fost în Polonia, de obicei în tranzit către alte destinații sau în vizite rapide neoficiale; aceasta este prima sa călătorie „oficială”, potrivit biroului prezidențial polonez.
Președintele ucrainean a călătorit în SUA în decembrie, înainte de a se îndrepta spre Londra, Paris și Bruxelles într-un tur al capitalelor aliate europene în februarie. Apoi s-a oprit pentru scurt timp la Rzeszów, Polonia, pe drumul de întoarcere de la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu Duda.
Polonia a fost unul dintre cei mai apropiați și importanți aliați ai Ucrainei în lupta împotriva invaziei Rusiei, promițând ajutor militar cheie Kievului și trimițând unele dintre avioanele sale de luptă MiG-29 din era sovietică, primul dintre ele sosind marți în Ucraina.
Przydacz, consilierul prezidențial, a declarat marți postului de radio RFM FM că vizita lui Zelensky „ar trebui luată ca un semn de încredere și de mulțumire Poloniei și polonezilor” pentru sprijinul acordat.
La cererea lui Zelensky, cei doi președinți vor ține un discurs comun de la Castelul Regal din Varșovia, la ora 18.00.
Dar, în context mai larg, vizita lui Zelensky vine într-un moment delicat pentru relațiile polono-ucrainene.
Zona rurală a Poloniei a fost lovită de valuri de proteste ale fermierilor în ultimele săptămâni. Demonstrațiile, ca răspuns la eșecul guvernului de a atenua impactul intrărilor fără precedent de produse agroalimentare ucrainene în țară, amenință să zdruncine piatra de bază a sprijinului rural tradițional al guvernului.
Săptămâna trecută, Morawiecki a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care i-a cerut să pună în aplicare măsuri care să limiteze cantitatea de importuri agricole ucrainene care intră în UE. Scrisoarea a fost semnată de șefii de guverne din alte patru țări UE care se învecinează cu Ucraina, printre care si România.
Anunțând scrisoarea comună, Morawiecki a postat pe Twitter: „Să sprijinim Ucraina, dar să facem acest lucru cu înțelepciune și, mai presus de toate, să punem pe primul loc interesul țării și al fermierilor polonezi!”
Demisia lui Kowalczyk nu pune capăt conflictului din cauza exporturilor agricole ucrainene.
„La ce ne ajută demisia?” Stanisław Barna, unul dintre liderii protestelor agricole, a declarat reporterilor. „Cerem ajutor aici și acum. Nu ne vom retrage chiar dacă ministrul se va schimba”.
POLAND - Farmers protest, threatening Zelensky’s visit.
— Bernie's Tweets (@BernieSpofforth) April 4, 2023
Vast quantities of Ukrainian grain is flooding in, undercutting pricing & destroying farms in Poland
Ukraine imports now at 2.45million tons, up from 100,000 tons
Well thought out strategy ????
pic.twitter.com/d4WhHhwa2X
Let's support Ukraine, but let's do so wisely and, above all, let's put the interest of the country and Polish farmers first!
— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) March 31, 2023
????????????????????????????????????????✉️???????? The whole letter of 5 leaders➡️ https://t.co/uIeZmOXVrZ