Zelensky va vorbi în parlamentul austriac joi, 30 martie

26 Mar 2023
Zelensky va vorbi în parlamentul austriac joi, 30 martie

„Șeful statului ucrainean va ține un discurs video în fața parlamentului austriac, dar nu în timpul ședinței ordinare a Camerei inferioare, ci în cadrul așa-numitului „eveniment parlamentar” scrie Ukrinform citat de La Repubblica.

Șeful statului ucrainean va rosti o adresă video parlamentului austriac la invitația președintelui Consiliului Național, Wolfgang Sobotka. Discursul nu va avea loc în cadrul ședinței ordinare a camerei inferioare, ci în cadrul așa-numitului „eveniment parlamentar”, acest lucru datorându-se faptului că discursul lui Zelensky este încă blocat de extrema-dreapta și Partidului Austriac al Libertății (FPÖ) pro-rus.

Evenimentul ar trebui să se deschidă la ora 09:05, după care Volodymyr Zelensky își va rosti discursul, urmat de dezbateri, în cadrul cărora vor putea lua cuvântul reprezentanții parlamentari.

De asemenea, este de așteptat ca joi, la ședința plenară a Consiliului Național al Austriei, care va avea loc imediat după „evenimentul parlamentar” cu discursul lui Zelensky, să fie luată în considerare problema asigurării refugiaților ucraineni a accesului nelimitat pe piața muncii din Austria.

Astfel, Austria va deveni unul dintre ultimele state membre ale UE al cărui parlament ascultă un discurs al liderului ucrainean. În prezent, din cele 27 de țări din Uniunea Europeană, cu excepția Austriei, doar Bulgaria și Ungaria nu i-au oferit încă președintelui ucrainean o astfel de oportunitate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră