Zelensky: un „dezastru” la Zaporojia ar amenința întreaga Europă

16 Aug 2022
Zelensky: un „dezastru” la Zaporojia ar amenința întreaga Europă

„La adăpostul stației, ocupanții bombardează orașele și comunitățile din jur”, a acuzat Volodimir Zelensky luni seară. „Orice incident radioactiv la centrala nucleară Zaporizhia poate da o lovitură țărilor Uniunii Europene, Turciei, Georgiei și țărilor din regiuni mai îndepărtate”, scrie Europe1.

Un „dezastru” la centrala nucleară Zaporojia, controlată de ruși, din sudul Ucrainei ar amenința întreaga Europă, a avertizat luni președintele ucrainean Volodimir Zelensky. „La adăpostul stației, ocupanții bombardează orașele și comunitățile din jur”, a acuzat Volodimir Zelensky în discursul său de luni seara. „Orice incident radioactiv la centrala nucleară Zaporojia poate da o lovitură țărilor Uniunii Europene, Turciei, Georgiei și țărilor din regiuni mai îndepărtate. Totul depinde de direcția și puterea vântului”, a continuat președintele ucrainean.

„Dacă acțiunile Rusiei duc la catastrofă, consecințele ar putea să-i lovească pe cei care rămân tăcuți deocamdată”, a avertizat el. El a cerut comunității internaționale să adopte „noi sancțiuni dure împotriva Rusiei” și să nu „cedeze șantajului nuclear”. „Toate forțele ruse trebuie să se retragă imediat din stație și din zonele învecinate, fără nicio condiție”, a spus el.

Centrala nucleară Zaporojia, cea mai mare din Europa, fusese cucerită la începutul lunii martie de trupele ruse, la începutul invaziei lor asupra Ucrainei lansată pe 24 februarie. 

De la sfârșitul lunii iulie, mai multe lovituri, de care cele două părți se acuză reciproc, au vizat locul stârnind temeri de un dezastru nuclear și provocând o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU săptămâna trecută.

Alte stiri din Externe

Ultima oră