Zelensky: "Ucraina are nevoie de NATO pentru că nu avem arme care să-l poată opri pe Putin"

22 Oct 2024
Zelensky: "Ucraina are nevoie de NATO pentru că nu avem arme care să-l poată opri pe Putin"

Președintele Zelensky a reamintit de decizia Ucrainei de a abandona armele nucleare. El și-a exprimat nemulțumirea față de lipsa garanțiilor de securitate adecvate. Șeful statului a spus acest lucru în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, transmite corespondentul RBC-Ucraina.

Zelensky a menționat că Ucraina și-a dat întregul arsenal nuclear în urmă cu mulți ani, așteptându-se să adere la NATO.

"Ne-am dat toate armele nucleare la un moment dat. Asta a fost cu mulți ani în urmă. Ar fi trebuit să facem schimb pentru NATO. Aceasta este părerea mea. Am împărtășit-o cu Biden și cu Trump. De aceea am spus că nu pot înțelege unde este justiția este pentru Ucraina”, a spus președintele.

El a subliniat că Ucraina a renunțat la arme, dar nu a primit securitatea promisă.

"Am renunțat la armele nucleare. Nu am fost primiți în NATO. Iar voi, i-am întrebat, îmi puteți spune alți aliați sau altă 'umbrela de securitate' sau ceva de genul asta, niște măsuri de securitate și garanții pentru Ucraina care să fie pe măsură? cu NATO "Nimeni nu-mi poate spune. De aceea acestea sunt argumentele mele", a adăugat Zelensky.

Președintele a mai declarat că Ucraina nu cere returnarea armelor nucleare, ci trebuie să adere la NATO pentru a se putea apăra împotriva agresiunii ruse.

"Am dat, dar nu am primit nimic în schimb. Și am primit doar un război la scară largă și multe victime, așa că astăzi avem o singură cale de ieșire. De aceea avem nevoie de NATO, pentru că nu avem arme care să-l poată opri pe Putin ”, a conchis el. Zelensky

Intrarea Ucrainei în NATO

Aderarea Ucrainei la NATO este un obiectiv cheie al politicii sale externe, care a devenit și mai urgent după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că invitația Ucrainei la Alianță și viitoarea aderare sunt pași reali pe calea păcii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră