Zelensky semnează un acord de securitate cu Japonia la summitul G7

13 Iun 2024
Zelensky semnează un acord de securitate cu Japonia la summitul G7

Ucraina și Japonia au semnat, joi, în marja summitului G7 din Italia,, un acord bilateral de securitate pe zece ani, eliberând 4,5 miliarde de dolari (4,1 miliarde de euro) pentru acest an, au anunțat liderii celor două țări, scrie Le Monde.

Conform acordului, Kievul va primi ajutor pentru securitatea și apărarea sa, precum și pentru reconstrucția sa, dar și în domenii precum securitatea cibernetică și lupta împotriva campaniilor rusești de dezinformare.

„În 2024, Japonia va oferi Ucrainei 4,5 miliarde de dolari și va continua să ne sprijine pe parcursul celor zece ani de acord”, s-a bucurat pe rețeaua de socializare președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, de „solidaritatea sa nesfârșită” . El a salutat „un document unic cu una dintre cele mai avansate țări din lume din punct de vedere economic și tehnologic” .

Inclusiv fondurile promise pentru 2024, Japonia a oferit până acum ajutor de 12,1 miliarde de dolari Ucrainei. În virtutea Constituției sale, Japonia trebuie să limiteze echipamentul militar pe care îl furnizează la arme neletale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră