Dupa turneul european președintele ucrainean nu a obținut nici avioane de luptă și nici o agendă privind perspectiva aderării la UE, scrie o analiză Le Figaro.
Unele simboluri sună la fel de tare ca tunurile. A fost cazul, joi, în Parlamentul European, când a sunat imnul ucrainean pentru a-i aduce un omagiu lui Volodymyr Zelensky. Mâna pe inimă, foarte mișcat, fără îndoială că președintele ucrainean trebuie să fi simțit că vântul istoriei și-a schimbat în sfârșit direcția pe Bătrânul Continent. De asemenea, trebuie să fi simțit că țara sa, violată și parțial distrusă de forțele ruse pentru că a făcut revoluția de la Maidan sub stelele Europei, și-a găsit un adăpost primitor în marea familie a celor Douăzeci și șapte.
„Bine ați venit acasă!” UE este Ucraina. Ucraina este UE”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului. Devenit european, aplaudat de deputații și conducătorii tuturor țărilor cu excepția Ungariei, era normal să aibă lacrimi în ochi pentru câteva secunde.
La un an de la invazia rusă, în timp ce Rusia a fugit de lumea europeană, Ucraina și-a pus bagajele la picioarele instituțiilor de la Bruxelles unde chiar și cei mai reticenți lideri, cu excepția lui Viktor Orban, sunt acum convinși de esența europeană a ucrainenilor. Ei au înțeles, de asemenea, că războiul dintre Moscova și Kiev de la porțile continentului îi privește pe toți și că consecințele unei înfrângeri a armatei ucrainene vor fi devastatoare pentru securitatea Europei, pentru ordinea internațională și pentru viitorul Occidentului democratic. Emmanuel Macron, a cărui ambiguitate între Ucraina și Rusia îl enerva adesea pe Volodymyr Zelensky, și-a schimbat opinia spunând acum că „Rusia nu poate, nu trebuie să câștige".
Buzunarele au rămas cam goale
„Nu pot merge acasă fără rezultate”, a spus Volodymyr Zelensky când a sosit în UE. Cu toate acestea, s-a întors la Kiev cu buzunarele oarecum goale. Îmbrățișările calde și selfie-urile politicienilor, încrederea sporită în Paris, Londra și Bruxelles, nu sunt suficiente. „Nu am prea mare lucru de anunțat public”, a spus el. Nu există o agendă specifică care să promoveze perspectiva aderării la Europa. Nici avioanele de luptă, „aripile libertății ” ucrainene pe care le-a cerut de la europeni. Americanii au închis până acum ușa avioanelor de vânatoare. Emmanuel Macron nu o „exclude”, dar consideră că „acest lucru nu corespunde nevoilor de astăzi ”.
Soldații ruși sunt slab pregătiți, dar sunt mulți. Sunt prost echipați, dar sunt resemnați. 80% din forțele aeriene ruse sunt în mare măsură conservate
O sursă diplomatică
Nu aceasta este opinia ucrainenilor, care se tem de intensificarea ofensivei rusești în următoarele săptămâni, atât pe uscat, cât și în aer. „Soldații ruși sunt slab pregătiți, dar sunt mulți. Sunt prost echipați, dar sunt resemnați. 80% din forțele aeriene ruse sunt în mare măsură conservate”, avertizează o sursă diplomatică. În ciuda pierderilor enorme în rândurile militare rusești, care seamănă cu un măcel, liniile nu se mișcă în populație. "Sprijinul pentru război nu a fost slăbit în Rusia. Deci, nici regenerarea forțelor. De aceea ucrainenii s-au instalat într-un război lung. Sunt convinși că astăzi nu există nicio ieșire cu Rusia”, continuă sursa diplomatică.
"De ce nu fac mai mult acum?"
Occidentul, ale cărui minți strategice s-au obișnuit și cu ideea unui conflict prelungit, a oferit deja multe Ucrainei și continuă să facă acest lucru. „Dar ucrainenii au nevoie de totul în același timp pentru a câștiga. Nu un ajutor fragmentar. Dacă europenii vor cu adevărat să câștigăm, de ce nu fac mai mult acum? Cu toate acestea, aceasta ar fi cea mai bună soluție pentru a obține rapid pacea. Altfel, războiul va dura mult timp ”, avertizează un oficial ucrainean.
Europa a pierdut timp. Franța a vrut să discute cu Vladimir Putin, Germania să se agațe de un model diplomatic depășit și toate țările din vestul Europei să subestimeze forța ideologiei. Statele Unite au ajutat Ucraina de la început, dar cu mare prudență și în același timp cu un ochi prioritar pe China. Astăzi, cuvântul de ordine în capitalele occidentale este să se asigure livrările cât mai repede posibil, în orice caz înainte de vară.
Va fi suficient sentimentul de urgență care îi prinde acum pe occidentali pentru a compensa întârzierea de la începutul războiului? Vor merge până la capăt, adică până la a oferi Ucrainei mijloacele pentru a-și apăra libertatea și valorile europene? Dincolo de asta, în timp ce confruntarea cu Rusia ar putea dura ani de zile, europenii trebuie să-și regândească și reînarmarea și reangajarea lor într-o lume a relațiilor de putere. Nu este sigur că această dezbatere a început să se deschidă în toate țările occidentale.
#Europe : L'hymne européen retentit à l'arrivée de Volodymyr #Zelensky à #Bruxelles .#Ukraine #Russie pic.twitter.com/JQaJrqAaIL
— Josly Ngoma (@josly_ngoma) February 9, 2023