Zelensky: "Nu va exista pace durabilă în Ucraina și nici măcar în Europa fără retragerea Rusiei din Crimeea"

02 Sep 2023
Zelensky: "Nu va exista pace durabilă în Ucraina și nici măcar în Europa fără retragerea Rusiei din Crimeea"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat vineri că nu poate exista o „pace durabilă în Ucraina și nici măcar în Europa” până când Rusia nu se va retrage din Crimeea, Donbass și alte teritorii ocupate, scrie Le Figaro. 

Crimeea, o peninsulă care atragea turiști și afaceri, este astăzi un teritoriu ocupat și militarizat care nu se poate dezvolta”, a deplâns el, vorbind prin videoconferință la forul economic Casa Europeană - Ambrosetti din Cernobbio, Italia.

Uite ce s-a întâmplat în Crimeea. Ocupația a adus civilizație, turism, afaceri? Nimic din toate acestea”, a spus domnul Zelensky. Ucraina și toate celelalte țări care respectă dreptul internațional nu recunosc” anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și „nici companiile”, a spus el înainte de a cere Moscovei să-și retragă trupele. 

Rusia încearcă să-și ascundă slăbiciunea semănând haos și teroare”, a spus Zelensky.

Abordând moartea șefului grupării paramilitare Wagne Evgheni Prigojin, președintele ucrainean consideră că „dacă este adevărat că Putin l-a ucis pe Prigojin, este o nouă demonstrație de slăbiciune”. 

Îți amintești de marșul lui Prigojin asupra Moscovei? Cu siguranță nu a arătat puterea lui Putin, îi era frică de Prigojin”, a susținut el. 

Nu ne-am îndoit niciodată de sprijinul fundamental al Italiei pentru Ucraina”, a spus Zelensky, mulțumind Romei pentru ajutorul acordat. 

Acum este momentul să luăm decizii puternice pentru securitatea noastră, a Europei și a securității globale“,a spus el în fața unui public de antreprenori adunați până duminică pe malul lacului Como, în Nord.

Alte stiri din Externe

Ultima oră