"Zelensky nu poate avea totul" spune președintele Braziliei care sugerează Kievului să renunțe la Crimeea

08 Apr 2023
"Zelensky nu poate avea totul" spune președintele Braziliei care sugerează Kievului să renunțe la Crimeea

„Lumea are nevoie de liniște (...) Trebuie să găsim o soluție”, a pledat președintele brazilian, care a formulat la sfârșitul lunii ianuarie o propunere de mediere în conflictul din Ucraina, scrie BFMTV

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a sugerat joi Kievului să cedeze Peninsula Crimeea Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, considerând că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu poate să-și dorească totul”.

Președintele rus Vladimir Putin "nu poate ocupa teritoriul Ucrainei. Poate că se va discuta despre Crimeea. Dar la ce a mai invadat în plus, trebuie să se gândească", a spus Lula în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii la Brasilia.

„Nici Zelensky nu își poate dori totul”, a continuat președintele brazilian. „Lumea are nevoie de liniște... Trebuie să găsim o soluție”, a adăugat el.

Vizita lui Lavrov în Brazilia în aprilie

Ucraina refuză să negocieze cu Moscova fără a retrage mai întâi trupele ruse de pe întreg teritoriul său, inclusiv de Crimeea anexată de Rusia în 2014.

Lula a formulat la sfârșitul lunii ianuarie o propunere, cu contururi încă vagi, de mediere în conflictul din Ucraina de către un grup de țări. Președintele brazilian urmează să prezinte acest proiect omologului său chinez Xi Jinping la Beijing săptămâna viitoare.

Șeful statului brazilian s-a declarat „încrezător” în șansele de succes ale acestui proiect, sperând că grupul de țări „va fi creat” la întoarcerea sa din China.

Principalul consilier al lui Lula pentru afaceri internaționale, Celso Amorim, s-a întâlnit la Moscova la sfârșitul lunii martie cu Vladimir Putin și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care este așteptat și în Brazilia pe 17 aprilie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră